Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Banksektorn på Stockholmsbörsen har inlett året starkt, med kursrekord för storbankerna efter en rapportsäsong där samtliga överträffade förväntningarna. Särskilt räntenettot visade sig mer motståndskraftigt än marknaden tidigare räknat med under andra halvåret 2024. Även utdelningarna överraskade positivt, liksom de fortsatt låga kreditförlusterna, enligt Magnus Andersson, topprankad bankanalytiker på ABGSC.

– Vi har varit positiva till banksektorn som helhet under en längre tid, och jag tycker fortfarande att den erbjuder en av de mest attraktiva absoluta avkastningspotentialerna. Trots kursuppgången handlas sektorn till en snittvärdering på cirka P/E 9–10x för 2025, vilket är lågt med tanke på att vi befinner oss nära vinstbotten innan tillväxten tar fart igen. Samtidigt ger utdelningar och återköp en total avkastning på cirka 9–10 procent i år och nästa år.

Räntenettot, som i genomsnitt står för cirka 70 procent av intäkterna i banksektorn, pressas när räntorna faller. I takt med att räntan planar ut ökar fokus på kostnadsbesparingar.

– Kostnadssidan hamnar i centrum i år när vi ser den fulla effekten av lägre räntor på räntenettot. Det enda sättet att uthålligt spara kostnader i en bank är att minska personalstyrkan. Efter flera års tillväxt i antalet anställda har trenden nu avstannat, och vissa banker har till och med börjat skala ned, säger Magnus Andersson.

Enligt ABGSC:s prognoser väntas banksektorn ha negativ vinsttillväxt under 2025, drivet av ett svagare räntenetto. Samtidigt är osäkerheten inför Q1- och Q2-rapporterna högre än vanligt, precis som inför Q4, på grund av den snabba ränteutvecklingen.

– Efter Q2-rapporterna brukar marknaden börja prissätta banksektorn på nästa års vinster. Givet det makroscenario vi ser nu och utvecklingen på utlåningssidan tror jag att 2026 och 2027 kan bli riktigt bra år för sektorn, säger Andersson.

ABGSC räknar med positiv vinsttillväxt för Swedbank, SEB, Nordea och Danske Bank under 2026, medan DNB väntas fortsätta visa negativ tillväxt och SHB hamna kring nolltillväxt. De senare påverkas mer av ränteutvecklingen i Storbritannien och Norge, där Bank of England och Norges Bank ligger efter Riksbanken i räntesänkningscykeln.

Magnus Andersson lyfter fram Danske Bank och Nordea som sina favoriter i den nordiska banksektorn.

– Danske Bank har den högsta förväntade cash yield (utdelning + återköp) men handlas ändå till en betydande rabatt, sannolikt för att marknaden fortfarande är tveksam till bolagets pågående omstrukturering.

Nordea har lyfts fram i tidigare studiosamtal på ABG Private Banking, senast i november.

– Även om Nordea utvecklats starkt på börsen den senaste tiden prisar marknaden fortfarande inte in den lönsamhet vi ser framför oss. Historiskt har Nordea värderats med en premie relativt sektorn, och det borde den göra även nu. Dessutom finns stor potential att förbättra kostnadseffektiviteten jämfört med konkurrenterna. Jag tror att det blir nästa stora strukturella case i sektorn, säger Magnus Andersson.

Se hela ABG Private Bankings studiosamtal med ABGSC:s bankanalytiker Magnus Andersson. Om nuläget i banksektorn, varför vinsttillväxten vänder 2026 och vilka två bankaktier investerare bör äga just nu.

Videon kan inte visas på grund av dina cookie-inställningar. För att se den behöver du acceptera följande cookies: Inställningar, Statistik

Nordea (Köp) – Undervärderad och underskattad

  • En av Europas absolut lönsammaste banker
  • Omotiverad värderingsrabatt – har historiskt handlats med premie
  • Stabil vinsttillväxt (CAGR 2024–2026)
  • 10 procent total direktavkastning (utdelning+ återköp) per år 2025–2026
  • Positiv kapitalmarknadsdag i Q4 2025
  • Stor potential förbättra kostnadseffektiviteten relativt konkurrenterna
  • Vi rekommenderar Köp med riktkursen 157 SEK

Danske Bank (Köp) – En av de bättre vinsttrenderna bland nordiska banker

  • Höjda prognoser stärker förväntningarna
  • Bättre vinsttrend än sektorkollegor
  • Stabila intäkter och en förbättrad kostnadsutveckling
  • Attraktiv förväntad cash yield (utdelning + återköp) på 12-13 procent för både 2025 och 2026
  • Danskes höga utdelning avgörande för att nå en avkastning på eget kapital över 13 procent
  • Attraktiv värdering med ett justerat P/E på 8,6x för 2025p och 7,9x för 2026p
  • Vi rekommenderar Köp med riktkursen 257 SEK

Viktig information

Denna film är producerad av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår i denna film är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Informationen är inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

I filmen nämns följande finansiella instrument, som omfattas av redan publicerade investeringsrekommendationer:

Nordea investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 30 januari 2025 20:21. Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.

Danske Bank investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 9 februari 2025 21:41 Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.