Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Stockholmsbörsen balanserar mellan tullar och geopolitisk osäkerhet å ena sidan – och global tillväxt och fallande inflation å andra. I en läsaromröstning som vi genomförde i förra veckan var budskapet tydligt:

Var står Stockholmsbörsen vid årets slut?
Högre: 67%
Oförändrat: 9%
Lägre: 24%

ABG Private Bankings seniora makrostrateg Hans Peterson menar att optimismen bland våra läsare inte är obefogad – men att förutsättningarna kräver eftertanke.

– Frågan om var börsen står vid årsskiftet är i allra högsta grad öppen och förtjänar ett nyanserat resonemang. Just nu ser vi hur Trump darrar på manschetten under press – både från amerikanska företag och från andra länder vars export till Kina påverkas genom de globala försörjningskedjorna. Marknadens reaktioner kan mycket väl komma att pressa honom till en mjukare linje i handelsfrågan, säger Hans Peterson.

Kina spelar här en viktig roll. De sitter på betydande mängder amerikanska statsobligationer och kan – genom att sluta omsätta förfall – bidra till stigande räntor, något som går stick i stäv med Trumps ambitioner.

– Det är för tidigt att dra paralleller till Liz Truss och Storbritannien, men mekanismen är likartad, fortsätter Hans Peterson.

Han betonar att den recessionsrisk vi ser idag inte är naturlig, utan skapad – och det finns faktorer som talar för en fortsatt återhämtning.

– Vi var inne i en global uppgångsfas med sänkta räntor, kontrollerad kreditgivning, investeringar i AI och stimulanser i Europa och Kina. Tar man bort tariff-frågan så finns potential att återgå till detta spår.

Börsens utveckling mot slutet av året kommer i hög grad att påverkas av vad marknaden tror om 2026. En möjlig lösning skulle kunna vara en ny tariffnivå runt 10 procent – något som bedöms som hanterbart globalt.

– I det scenariot kan tillväxten fortsätta, vilket i sin tur stärker börsutvecklingen. Lägg därtill att oljepriset driftar nedåt – det gynnar konsumenterna. Europa har stimulerande finanspolitik på plats, inte minst Tyskland, och Kina kommer sannolikt att svara med egna stimulanser, säger Hans Peterson.

De kinesiska åtgärderna väntas dessutom ha en deflationistisk effekt, vilket kan ge centralbanker utrymme att hålla räntorna nere. Även om tillväxten i tillväxtmarknader i Asien kan påverkas negativt av fortsatt höga tariffer, bedöms Europa – och därmed Sverige – stå relativt stadigt.

– Samtidigt sker nu något intressant på längre sikt: vi ser framsteg i nya globala frihandelsavtal. Allt fler länder vill minska sitt beroende av USA, som i dagsläget bara står för 12–13 procent av världshandeln enligt WTO. Det kan skapa nya tillväxtmöjligheter, menar Hans Peterson.

– Förra gången Trump kom till makten var retoriken uppskruvad, men verkligheten blev hanterbar. Vi får hoppas på en liknande repris – i så fall ser 2025 lovande ut, inte minst för börsen.

Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.