Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Svenska bankerna överträffade överlag vinstförväntningarna i tredje kvartalet med god marginal. Som vanligt riktades intresset mot hur räntenettot, bankernas största intäktskälla, påverkades av centralbankernas räntesänkningar. SEB redovisade här en nedgång på 5 procent från föregående kvartal, klart svagare än Nordea, Swedbank och Handelsbanken, som alla höll sig mellan minus 1 och plus 1 procent. Räntenettot sjönk aggregerat något mer än i andra kvartalet, men de större effekterna förväntas komma i fjärde kvartalet i år och första kvartalet nästa år, enligt Magnus Andersson, bankanalytiker på ABGSC, i ett studiosamtal med ABG Private Banking.
-Just nu ligger fokus på utvecklingen av bankernas räntenetto och kostnader. Kreditförlusterna är fortsatt nära noll och har varit stabila under en längre tid, och det finns ingen anledning att förvänta sig en markant ökning – särskilt om räntorna är på väg ned. Samtidigt påverkar de snabba förändringarna i korta räntor räntenettot kraftigt. För att kompensera för lägre räntenetto måste bankerna nu adressera sin kostnadsbas.
Tredje kvartalet var det andra i rad med lägre genomsnittliga korträntor. I Sverige och eurozonen ligger de korta marknadsräntorna fortfarande på historiskt höga nivåer – nivåer som vi inte sett sedan finanskrisen. Enligt konsensusprognoser för Riksbanken och ECB förväntas dock snabba räntesänkningar fram till slutet av 2025, då styrräntan förväntas landa runt 2 procent.
-Ofta ses detta som negativt för sektorn, men jag ser snarare fördelen i att vi snabbare når en normaliserad räntenivå och ett nytt normalläge för räntenettot. Marknaden fokuserar nu på var räntenettot stabiliseras.
Magnus Andersson, som leder ABGSC nordiska banksektorteam och rankas högst i Kantar Sifo Prosperas analytikerranking sedan flera år tillbaka, har arbetat som aktieanalytiker sedan 1997. Han förklarar banksektorns historiskt låga värderingsmultiplar med marknadens osäkerhet kring vad som blir det normaliserade räntenettot. Från toppnivåerna 2023 väntas bankernas räntenetto och vinster minska under 2024, och troligen även 2025. För att motverka fallet satsar bankerna på prissättning, ökad volym och framför allt kostnadskontroll.
– Om bara drygt sex månader ser vi in i 2026, då vi tror att vinsterna kommer att vara oförändrade eller möjligen något högre. Under tiden har vi en attraktiv cash yield (utdelning + återköp) på i snitt 10–11 procent per år. En återgång till normaliserad lönsamhet och historiska värderingsmultiplar skulle dessutom innebära en uppsida på 20–25 procent i sektorn. I termer av absolut avkastning är det få sektorer som kan mäta sig med denna totalavkastning på svenska marknaden, säger Magnus Andersson.
Se hela ABG Private Bankings studiosamtal med ABGSC:s bankanalytiker Magnus Andersson, där han också lyfter fram sitt favoritcase inom banksektorn just nu.
Bästa bankaktien att äga just nu
Du som är prenumerant har även tillgång till studiosamtalet där Magnus Andersson även lyfter fram sin nuvarande aktiefavorit i banksektorn på Stockholmsbörsen.
Sektorkommentarerna ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.