Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
De senaste starka siffrorna från arbetsmarknaden och konsumtionen i USA har justerat förväntningarna på räntesänkningar. Finns det skäl att omvärdera börserna efter de starka siffrorna från USA?
Bilden är inte helt entydig. Resten av världen visar svagare tillväxt. Den europeiska centralbanken ECB sänkte räntorna nyligen och signalerar ytterligare en sänkning i december. Detta kan påverka hur Riksbanken agerar framöver.
Med tanke på hur penningpolitiken fungerar globalt, behöver centralbankerna sänka räntorna i princip överallt för att nå ett neutralt läge. Marknaderna behöver tillgång till likviditet för rätt värdering, och ekonomin behöver ökad efterfrågan genom löneutveckling och krediter för att växa. Trots några starka siffror från USA förändras inte den övergripande bilden av fortsatta räntesänkningar. Frågan är snarare var de globala räntenivåerna kommer att hamna.
I USA är sysselsättningen hög, även om data gradvis försvagas, och BNP-tillväxten för tredje kvartalet uppskattas till 3,2 procent. Detta kan innebära att USA:s neutrala ränteläge blir något högre än i resten av världen, vilket i sin tur kan stärka dollarn. Europa och Kina uppvisar däremot en betydligt svagare utveckling, vilket kommer att återspeglas i deras räntenivåer.
Europa, särskilt Tyskland, står inför nolltillväxt och inflationssiffrorna ligger väl inom målen. Kina har stora utmaningar inom fastighetssektorn, med 800 000 utmätta fastigheter förra året, och regionala myndigheter har nu fått möjlighet att emittera obligationer samt sänka räntorna. Sammantaget kan vi förvänta oss en alltmer stimulerande penningpolitik globalt, vilket gradvis kan leda till en cyklisk återhämtning. Låg hushållsskuldsättning innebär också att de lägre räntorna kan utnyttjas för ökad konsumtion.
Om vi ser på de rapporter som hittills publicerats, pekar de åt rätt håll och bekräftar detta scenario. Bankerna i USA och de svenska rapporterna visar stabilitet, vilket ger en god grund för marknaderna och konjunkturen. High yield-spreadar, en ledande indikator på recessionsrisker och finansiell stabilitet, är låga och kreditkapaciteten i banksystemet är god. Investor-rapporten visar dock att de cykliska bolagen tynger utvecklingen, vilket är i linje med förväntningarna. Marknaden är ofta en bra indikator på konjunkturen, och innan vi ser en fullständig cyklisk återhämtning kan det vara fortsatt svagt. Även tecken från USA, som Ericssons utveckling, pekar mot en starkare marknad.
Vi är på väg mot en mer cyklisk marknad, vilket kommer att gynna aktiemarknaderna. Det har redan skett en liten ökning i kreditefterfrågan. Belåningsnivåerna är på många håll rimliga och löneutvecklingen god – viktiga faktorer för tillväxt. Marknadens prognoser (Bloombergs) visar på en vinsttillväxt på 13,5 procent för USA och 9,5 procent för Sverige år 2025. Med en gradvis förbättrad efterfrågan, produktivitetsökningar genom AI i relevanta branscher och lägre räntekostnader, som driver både vinsten per aktie och återköp, kan dessa siffror vara i underkant.
Det är också värt att överväga investerarsentimentet, som påverkar uppfattningar och värderingar. Vi har nyligen gått igenom en period där debatten handlat om ”hard” eller ”soft landings” i USA. Nu ser det ut att bli bättre. Europa och Kina har svagare konjunktur, men policyändringar, särskilt i Kina, har accelererats. Detta leder till ett bättre globalt likviditetsläge och snart en globalt stimulerande penningpolitik.
Centralbankerna måste gå från åtstramning till normalisering. Skulle vi få en japansk utveckling med deflationsrisker i vissa regioner, kan vi förvänta oss ännu mer stimulerande penningpolitik 2025. Håll fast vid aktierna. Investeringsexponeringen är också rimlig; flera mätpunkter visar på en ganska normal exponering trots börsuppgångar. Värderingarna är överlag rimliga, och marknaden kan mycket väl bjuda på ett starkt 2025.
Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.