Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Under pandemin fick spelindustrin ett historiskt uppsving, men den efterföljande svackan har varit utmanande. Efter flera år med obefintlig tillväxt, misslyckade förvärv och kräftgång på börsen börjar sektorn visa tecken på återhämtning menar Simon Jönsson, analytiker på ABGSC med fokus på gamingsektorn. I ett studiosamtal hos ABG Private Banking lyfter han fram att spelkonsumenten ändå mår relativt väl och att spelandet ökar. Antalet aktiva spelare på Steam, som står för cirka 90 procent av PC-marknadens speldistribution, har fortsatt att växa.

– Pandemin överhettade sektorn, vilket lockade stora investeringar till nya spelprojekt. Men när pandemin ebbade ut och efterfrågan svalnade började utbudet istället skena. Det har lett till en tydlig obalans mellan utbud och efterfrågan, säger Simon Jönsson

Under 2023 släpptes över 12 000 spel på Steam, jämfört med drygt 4 000 under 2016. Med det växande utbudet har konsumenten fått enormt mycket mer att välja på. Bra spel säljer fortfarande väldigt bra, men medelbra eller svaga spel, som tidigare kunde gå runt, har det betydligt tuffare. Konkurrensen har helt enkelt blivit mycket hårdare, konstaterar Simon Jönsson.

Nya spel släppta på Steam (tusental)

Källa: ABG Sundal Collier, Steam

Även 2024 har varit ett utmanande år för spelindustrin. Simon Jönsson, analytiker på ABGSC, förutspår dock en gradvis förbättring under 2025, där utbud och efterfrågan närmar sig balans. Han betonar samtidigt att det är svårt att exakt förutse när marknaden når en stabil jämvikt. Kräftgången för spelaktier på Stockholmsbörsen speglas tydligt i de pressade värderingarna.

– Det är delvis rättvist, eftersom många förvärv har utvecklats svagt och resulterat i dålig avkastning. Men frågan är om nedvärderingen har blivit väl kraftig. Globala jämförelsebolag har nyligen fått uppvärderingar, särskilt vissa större aktörer som presterat väl. De nordiska bolagen handlas nu med rabatt, vilket dock delvis är rimligt givet deras större exponering mot mobilspel, förklarar Simon Jönsson.

Sektorvärdering EV/EBIT framåtblickande 12 månader

Källa: ABG Sundal Collier, Factset

Top Picks i gamingsektorn

Simon Jönsson lyfter fram två av sina favoritcase i gamingsektorn just nu: MTG och Embracer. MTG har framgångsrikt använt sin starka balansräkning för att skapa aktieägarvärde, särskilt genom förvärvet av Plarium.

– Den organiska tillväxten för MTG väntas förbättras kraftigt framöver. Oktober och november har redan visat mycket starka siffror. Bolaget värderas lågt på P/E 6, i linje med jämförbara konkurrenter, men MTG:s betydligt högre vinsttillväxt motiverar en  högre multipel, säger Simon Jönsson.

Embracer har haft några tuffa år men visar tecken på vändning. Den senaste kvartalsrapporten pekade fortfarande på utmaningar, men beskedet om försäljningen av Easybrain ger en starkare balansräkning. Samtidigt väntas en särnotering av brädspelsbolaget Asmodee i början av 2025.

– Vi tror att Asmodee kan värderas till 12–13 gånger vinsten. Då värderas den kvarvarande verksamheten i Embracer till endast 5–6 gånger vinsten, vilket vi anser är en omotiverad rabatt jämfört med andra nordiska bolag. Embracer har bättre tillväxtmöjligheter än exempelvis mobilspelsbolagen, och vi ser stor potential för förbättrat kassaflöde under 2025, särskilt i samband med lanseringen av storspelet Kingdom Come Deliverance II, säger Simon Jönsson.

Se hela studiosamtalet på ABG Private Banking med Simon Jönsson, analytiker på ABGSC, där han delar med sig av sin syn på gamingsektorn samt sina två favoritcase.

MTG (Köp) – Stark vinsttillväxt framöver

  • Mobilspelsutvecklare med stabil utveckling
  • Stabila intäkter och starkt kassaflöde
  • Organisk tillväxt avtog i Q2-Q3 men väntas accelerera i Q4e
  • Vi höjde justerad vinst per aktie med ~40 procent efter förvärvet av Plarium
  • Värderas till ett justerat P/E-tal på 6x för 2024p
  • Nya förvärv eller återköp är potentiella triggers
  • Vi rekommenderar Köp med riktkurs 105 SEK

Embracer (Köp) – Avknoppningar skapar aktieägarvärde

  • Utgivare av video- och brädspel
  • Balansräkningsproblematik löst genom avyttringar
  • Exklusive Asmodee handlas kvarvarande bolag till 6x EBITA
  • Triggers inkluderar den lovande AAA-lanseringen Kingdom Come 2
  • … samt starkare kassaflöden under H2 2024/2025p
  • Vi rekommenderar Köp med riktkurs 35 SEK

Viktig information

Denna film är producerad av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår i denna film är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Informationen är inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

I filmen nämns följande finansiella instrument, som omfattas av redan publicerade investeringsrekommendationer:

MTG investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 12 november 2024 19:57. Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.

Embracer investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 19 november 2024 09:26 Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.

Paradox investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 31 oktober 2024 18:14 Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.