Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Handelsvägarna är i gungning när geopolitiken stramar åt greppet om världsekonomin. Den regelstyrda globalisering som präglat världen sedan Bretton Woods har tappat kraft – ersatt av handelskonflikter, protektionism och en tilltagande rivalitet mellan USA och Kina. Med Trump som katalysator har USA tagit ett steg tillbaka från multilateralt samarbete och i stället satsat på bilaterala ”deals” och tullar som verktyg för att bygga en mer självförsörjande ekonomi.
Under en temakväll arrangerad av ABG Private Banking diskuterades dessa nya risker och möjligheter – samt hur investerare bör navigera i en ny geopolitisk era. I panelen medverkade Alasdair Ross, redaktör för The World Ahead på The Economist, Petter Haugen, topprankad shippinganalytiker på ABGSC, samt Jonas Andersson, investeringschef på ABG Private Banking.
Att världshandeln påverkas av geopolitiska strömningar är inget nytt. Men enligt Alasdair Ross sker det nu i ett läge där tydligt globalt ledarskap lyser med sin frånvaro.
– USA är inte längre den stabiliserande kraft det en gång var. Under Biden har vi sett vissa återgångar till multilateralism, men Trump-administrationen driver på en mer isolationistisk linje, sade Ross.
Han betonade också hur maktkampen mellan stormakter nu sker på flera nya fronter.
– Det största skiftet vi ser är hur nationer nu bygger upp parallella system – från betalningsinfrastruktur till halvledarkedjor – för att minska beroendet av varandra.
Samtidigt tvingar klimatförändringar, digitalisering och säkerhetspolitiska hänsyn företag att se över sina leveranskedjor. Världen rör sig mot mer regional handel, större osäkerhet och nya geopolitiska block. Det här är inte bara en amerikansk fråga – förändrade handelsmönster påverkar även Sverige. För exportberoende ekonomier som Sverige och övriga nordiska länder blir det allt viktigare att förstå det nya landskapet.
Petter Haugen, shippinganalytiker på ABGSC, beskrev hur globala fraktflöden redan ritats om av både geopolitik och klimatrelaterade faktorer. Ett tydligt exempel är den kraftigt minskade trafiken genom Röda havet till följd av Huthi-rebellernas attacker. Han pekade också på ett nytt slags handelshinder som nu är på väg upp.

– USA överväger att införa särskilda hamnavgifter – så kallade port costs – för fartyg som är kinesiskägda, kinesiskdrivna eller byggda i Kina och anlöper amerikanska hamnar. Det skulle ytterligare rita om spelplanen för den globala sjöfarten, sade Haugen.
Han pekade samtidigt på att längre rutter via exempelvis Godahoppsudden ökar efterfrågan på kapacitet.
– Det gynnar fraktrater och fartygsägare, men det gör också världshandeln dyrare och mer osäker. Vi ser ett skifte mot längre kontrakt och högre riskpremier i branschen.
De ekonomiska och marknadsmässiga konsekvenserna är stora. ABG Private Bankings investeringschef Jonas Andersson är fortsatt försiktig till aktiemarknaden, trots vissa positiva reaktioner efter nedgångarna.

– Marknaden är väldigt rörlig just nu, och mycket är fortfarande oklart. Om vi går in i en teknisk recession – vilket känns sannolikt – finns det mer nedsida kvar. Därför är vi fortsatt försiktiga, särskilt mot cykliskt, sade han.
Men han menar samtidigt att den senaste tidens breda utförsäljningar har skapat ett fönster för långsiktiga investerare.
– När indexfonder och kortsiktiga flöden dumpar allt, uppstår möjligheter att köpa kvalitetsbolag till rabatt. Det tycker jag man ska utnyttja.
Jonas Andersson lyfte fram tre köpvärda bolag på det temat:
Vitec (Buy, riktkurs 650 kronor)
- Serieförvärvare med stabil kassaflödesprofil
- Affärskritisk nischmjukvara visar motståndskraft i oroligt marknadsklimat
- Stabil organisk tillväxt och låg cyklikalitet
- Värderas till attraktiva multiplar efter nedgång
Bonesupport (Buy, riktkurs 450 kronor)
- Medicinteknikbolag som växer organiskt kring 50 procent
- Fortsatt ökad marknadsandel i USA med befintlig produkt samt lansering av ny produkt ger stöd åt hög tillväxt 2025
- PEG-talet (P/E-tal dividerat med vinsttillväxt) kring 1, vilket är rimligt för ett snabbväxande bolag med hög visibilitet
- Hög vinsttillväxt motiverar ett högt P/E-tal
Storytel (Buy, riktkurs 120)
- Ljudboksbolag med global räckvidd
- Stigande rörelsemarginal och fast kostnadsbas ger god hävstång i resultaträkningen
- Låg exponering mot handelsflöden/tullar
- Värderas betydligt billigare än peers, exempelvis Spotify
Viktig information
Makro- och strategikommentarer är producerad av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår i denna artikel är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Informationen är inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
I artikeln nämns följande finansiella instrument, som omfattas av redan publicerade investeringsrekommendationer:
Storytel investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 3 april 2025 05:56. Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.
Bonesupport investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 25 februari 2025 17:22 Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.
Vitec investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 6 april 2025 20:22 Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.