Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Europeiska aktiemarknader öppnar kraftigt nedåt efter att USA:s president Donald Trump slutligen aviserat nya handelstullar. Tokyobörsen var en av de svagaste i Asien, medan Hang Seng föll över 1,5 procent. Terminerna för S&P 500 pekar på en nedgång på 3 procent. Samtidigt rusar obligationsmarknaden, vilket pressar globala räntor. Marknaden prisar nu in en första Fed-sänkning i juni, med totalt 80 punkters sänkningar till årsskiftet (jämfört med 65 punkter i förra veckan). Dollarn är under press, där den svenska kronan har stärkts med 15 öre mot dollarn under det senaste dygnet och är på den starkaste nivån sedan juni 2022. Råvaror som olja och basmetaller faller i linje med aktiemarknaden. 

Trumps besked innebar en baslinjetull på 10 procent samt kraftigt höjda tullar på vissa varor. Han avskaffade även Kinas tullundantag för lågvärdesvaror. EU har lovat att svara, Kina aviserar motåtgärder och Sydkorea uppmanar till förhandlingar. Japan håller dörren öppen för olika alternativ, medan Storbritannien tycks ha klarat sig relativt lindrigt. 

ABG Private Bankings investeringschef om Trumps tullkrig och effekter på marknaderna:

Ett av Trumps mål har varit att stärka den inhemska tillverkningsindustrin genom sänkta bolagsskatter och skyddstullar på utländska konkurrenter. Men medan skattesänkningarna ännu inte har genomförts, har tullarna visat sig motverka syftet. Den amerikanska industrin är i hög grad beroende av importerade insatsvaror, vilket innebär att högre tullar snarare ökar kostnaderna än stärker konkurrenskraften.

Den amerikanska obligationsmarknaden har tydligt signalerat oro för tillväxten sedan handelskriget inleddes. Den 10-åriga realräntan har fallit med nära 40 punkter sedan årsskiftet, medan den så kallade breakeven-inflationen varit stabil. Det tyder på att investerare snarare ser en försvagad ekonomi än stigande inflation som följd av tullarna.

En period av minskad global handel på 1–2 år är sannolik, vilket särskilt drabbar exportberoende länder som Sverige. Vissa sektorer är mer utsatta än andra, men den breda effekten blir att osäkerheten ökar och investeringar kan hållas tillbaka.

Tullar fungerar som en dold skatt och urholkar konsumenternas köpkraft, särskilt kännbart i USA där konsumtionen står för cirka 70 procent av BNP. Samtidigt är USA en relativt sluten ekonomi, vilket gör att effekten på inflationen sannolikt begränsas till en marginell ökning på runt 0,1 procent. Den största risken ligger i stället hos företagen, där högre kostnader pressar marginalerna och sänker vinsterna.

Börsen har reagerat negativt. S&P 500 har hittills i år fallit med knappt 8 procent, och med morgonens utveckling i terminer summeras nedgången till 11 procent. Trots detta verkar Trump övertygad om att hans handelsstrategi är rätt väg att gå – och hans tidigare syn på börsen som en indikator på ekonomisk framgång tycks ha bleknat.

Den globala synen på USA har också förändrats. Tidigare talade man om ”US exceptionalism” – en idé om att USA kunde stå emot ekonomiska chocker bättre än andra länder. Men Trumps försök att revitalisera en allt mindre del av ekonomin – tillverkningsindustrin utgör idag bara 10 procent av BNP – framstår som en riskfylld strategi, särskilt när tjänstesektorn fortsätter att dominera.

Det är möjligt att denna offensiv av tullar snarare är en förhandlingsstrategi, där USA nu avvaktar för att se omvärldens reaktioner. Vi följer utvecklingen noga.

Allokeringsmässigt behåller vi vår preferens för Europa framför USA, även om de amerikanska värderingarna har kommit ned och vi förhåller oss neutrala. Samtidigt ser vi fortsatt möjligheter inom andra risktillgångar, såsom high yield-obligationer, då vi bedömer att recessionsrisken fortfarande är relativt låg.

På tisdag arrangerar ABG Private Banking en exklusiv kväll med The Economist och vår shippinganalytiker på ABGSC samt vår investeringschef, där vi djupdyker i de nya spelreglerna för investerare i en värld av förändrade handelsvägar. Intresset har varit stort, och eventet är nu fullbokat. Vi kommer dela en sammanfattning i kommande nyhetsbrev.


Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.