Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Fallande amerikanska börser och ökande oro för recession i världens största ekonomi har präglat marknaden de senaste månaderna. S&P 500 har tappat 8 procent sedan rekordnoteringen i februari och fallit till sexmånaderslägsta. Samtidigt håller sig börserna i Europa och Kina relativt stabila. Tillsammans med ABG Private Bankings investeringschef Jonas Andersson reder vi ut varför, vilka nyckelsiffror du bör bevaka framåt och hur du som privat investerare kan navigera i turbulensen.

Varför har reaktionen varit större i USA än i Europa/Kina?
– Reaktionen har varit större i USA eftersom marknaden där gick in med förhoppningar om skattesänkningar, avregleringar och stimulans – men istället fått skattehöjningar via tariffer och ökad osäkerhet. Samtidigt har AI-hypen ifrågasatts med nya konkurrenter såsom kinesiska Deepseek som pressar amerikanska techjättar. För Europa och Kina var förväntningarna redan låga, men politiska initiativ som Tysklands stora stimulanspaket signalerar nu Europas vilja att skapa långsiktig tillväxt.

Hur oroliga ska privata investerare vara?
– Oro hör till när osäkerheten är stor, men mycket talar för att marknaden återhämtar sig när spelreglerna klarnar, som borde ske före sommaren. Europas lägre värderingar och starkare balansräkningar ger visst skydd på kort sikt, medan långsiktiga faktorer som hög produktivitet och stabil finanspolitik talar för fortsatt tillväxt. USA kommer att fortsätta att driva en stimulerande finanspolitik. I nuläget prisar marknaden in tre räntesänkningar under 2025, vilket lyfter humöret och ökar investeringsviljan. Dessutom har Mag-7-bolagen fått sina värderingar rejält pressade på senare tid och handlas nu till mer rimliga nivåer, kring cirka 23 gånger vinsten för 2026, vilket öppnar upp för attraktiva investeringsmöjligheter i en stark marknad.

Vilka siffror blir viktiga framåt?
– Konsumtionsdata från USA kommer att ge oss en uppdatering på konsumenternas hälsotillstånd. Under veckan kommer både Riksbanken och ECB att kommunicera, vilket kan påverka marknadens förväntningar på penningpolitik och räntor. Kina släpper industriproduktion, vilket ger oss en indikation på hur den kinesiska ekonomin utvecklas och hur handelsdynamik kan påverkas.

– Inköpschefsindex i både USA och Europa är också avgörande för att bedöma tillväxtutsikterna framöver. Sysselsättningen i USA kommer att vara en viktig faktor att följa, särskilt om arbetslösheten börjar stiga. Inflationsdata och centralbanksbesked, framför allt från Fed, kommer att ge viktiga ledtrådar om framtida räntor och inflationstryck. Slutligen ger exportstatistik från Kina och Europa en inblick i hur tullarna påverkar handeln och de ekonomiska relationerna mellan de största globala aktörerna.

Hur ska man agera som privat investerare?
– Marknader som pressas av politisk osäkerhet, som vi bedömer är övergående, kan ses som ett köptillfälle. Det är viktigt att hålla en balanserad portfölj och undvika snabba omallokeringar baserat på kortsiktig oro. En sjunkande inflation och förväntade räntesänkningar ger goda förutsättningar för bredare marknadstillväxt. Har man stor exponering mot USA och tech, kan det vara läge att se över sin allokering. För den som oroar sig för volatilitet kan kvalitetsbolag med stabila kassaflöden vara ett bra val. Obligationer och alternativa tillgångar, som private equity och fastigheter, kan också hjälpa till att minska portföljens svängningar.

Mest intressanta regioner och sektorer?
– Om konjunkturen stabiliseras och stärks i Europa och Kina, kan en bredare global exponering vara intressant. Fokusera på industri och försvar i Europa, teknologi i Kina, och fortsätt investera i stora amerikanska bolag när osäkerheten har lagt sig.


Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.