Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Tullrelaterade rubriker fortsätter att styra marknaden och driver fram extrema rörelser på världens börser. VIX-index – det så kallade ”skräckindexet” – har rusat till 47, vilket understryker den exceptionella osäkerhet som präglar marknadsläget. OMXS30 har tappat 22 procent sedan toppen den 3 mars, vilket placerar Stockholmsbörsen i björnterritorium – för 17:e gången sedan 1984.
Jonas Andersson, investeringschef på ABG Private Banking, ser en tydligt förhöjd risk för recession så länge osäkerheten kring tullnivåerna består. Han betonar vikten av en väldiversifierad portfölj för att bättre kunna stå emot den ökade börsoron.
Hur länge kommer den oro vi ser nu hålla på?
– Risken är att så länge osäkerheten kring tullnivåerna kvarstår kommer inte riskviljan att återvända. Ju längre denna period av osäkerhet pågår, desto större blir risken för långsiktiga negativa effekter på förtroendet för marknaderna. Det är svårt att säga exakt när botten nås, men värderingarna har kommit ned kraftigt, och räntorna har sjunkit betydligt, vilket troligtvis kommer att bromsa nedgången på sikt.
Är en recession nu ett sannolikt scenario?
– Recessionsrisken har ökat avsevärt till följd av de föreslagna tullhöjningarna. Direkt påverkan motsvarar en skattehöjning som kan ge en åtstramning på 2-3 procent av BNP i USA. Dessutom ser vi indirekta effekter som minskat förtroende, uppskjutna investeringsplaner och en mer avvaktande konsument. Sannolikheten för åtminstone en teknisk recession – två kvartal i rad med negativ BNP-tillväxt – är nu minst 50 procent.
Hur kommer den amerikanska centralbanken att agera?
– Just nu prissätter marknaden en rad ränteförändringar från FED, där marknaden förväntar sig fem sänkningar om 25 punkter under 2025. Detta återspeglar en bedömning om att risken för recession överväger risken för stigande inflation. FED:s åtgärder kommer troligtvis att fokusera på att stödja ekonomin i en period av låg tillväxt.
Vilka effekter får tullarna och handelsåtgärderna på övriga världen?
– De största effekterna för övriga världen är minskad handel och försämrad konkurrenskraft för exportländer, särskilt de som är beroende av USA som exportmarknad. Importtullarna som införts av USA fungerar som en intern skattehöjning för landet, vilket ökar kostnaderna för både företag och konsumenter. För länder som exporterar till USA innebär detta en försvagad konkurrenskraft, vilket kan leda till minskad efterfrågan på deras produkter.
– Samtidigt ser vi att andra regioner, som Kina, redan har svarat med egna tullar på amerikanska varor – i Kinas fall upp till 34 procent. Effekterna för länder utanför USA beror på hur de kan navigera och svara på dessa tullar, och här spelar frihandelsavtal en allt viktigare roll. Trots USA:s stora ekonomiska inflytande, utgör de bara 13 procent av världshandeln, och på lång sikt kan dessa frihandelsavtal bidra till att andra regioner utvecklas mer dynamiskt än vad USA gör.
Hur ser ni på reaktionen på svenska marknaderna och hur bör en svensk investerare agera?
– Ett av de bästa sätten att skydda sig mot en börsnedgång under osäkra tider är att investera i långfristiga obligationer, som traditionellt har fungerat som en säkrare tillgång under marknadsoron. Under de senaste veckorna har den svenska 10-årsräntan fallit med 40 punkter, och den handlas nu kring 2,3 procent, vilket kan ses som ett tecken på att marknaden prisar in en fortsatt osäkerhet och eventuella ränteförändringar från centralbanker.
– När det gäller aktiemarknaden har börsen, mätt som SIXPRX, tappat drygt 20 procent sedan toppen i början av mars, och den snabba nedgången är oroväckande. Ett brett fall på marknaden innebär att även kvalitetsbolag – sådana som vanligtvis anses vara stabila investeringar för långsiktiga investerare – påverkas negativt. För en svensk investerare som är långsiktig kan detta faktiskt skapa köptillfällen, där starka bolag som förlorat värde på grund av marknadens kortsiktiga oro kan vara intressant.
– Mot bakgrund av den globala osäkerheten blir en väldiversifierad portfölj extra viktig. Traditionellt defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror tenderar att stå emot börsoro bättre – men även fastighetsaktier med tydligt inhemskt fokus, som skyddas från tullrisker och dessutom gynnas av fallande räntor, kan spela en viktig roll i riskspridningen.
Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.