Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Börserna har reagerat positivt på presidentvalet, vilket är en fullt rimlig respons. Framöver kan vi se utvecklingen i två faser: dels hur ekonomin ser ut nu och under de närmaste 6–12 månaderna, dels hur de åtgärder som Donald Trump diskuterat kan påverka längre fram. Om tullar skulle höjas drastiskt och arbetskraften begränsas genom deportationer, skulle det ha stor påverkan på både tillväxt och inflation. Men om sådana åtgärder sker, ligger de längre bort i tiden, och de flesta experter bedömer dem som osannolika. Mer troligt är någon form av förhandlad och urvattnad version. Det är dessutom viktigt att notera att Donald Trump mäter sin egen framgång i hur den amerikanska börsen utvecklas. Marknaderna kommer att diskontera effekterna av hans politik rationellt. USA:s höga statsskuld är visserligen en belastning på längre sikt, men i nuläget är den inget hinder för finanspolitiken.

Vi kan däremot med säkerhet räkna med skattesänkningar och en förlängning av tidigare skattelättnader, vilket kommer att driva tillväxt fram till 2026. Detta skapar en reflationistisk, stimulerande finanspolitik, samtidigt som centralbanken sannolikt fortsätter med ytterligare räntesänkningar, som vi såg förra veckan. Idag ser vi rubriker om att stimulanspolitiken riskerar att blåsa upp underskotten i statsfinanserna. Även om det stämmer på lång sikt, är skuldsättningen inget omedelbart problem, och högre produktivitet och tillväxt kan på sikt mildra effekterna. Om den ekonomiska politiken skulle skruvas upp ytterligare, är det något USA får hantera längre fram.

Det är viktigt att komma ihåg att vi lever i en positiv miljö för marknaderna. Globalt ser vi räntesänkningar som driver ekonomin, och detta lär fortsätta i stora delar av världen. Vi såg det i Sverige i förra veckan. Centralbanker behöver flytta sig från ett åtstramande läge till ett neutralt ränteläge. I USA kan det neutrala ränteläget ligga runt 3,5 procent, vilket skulle ge en obligationsränta kring 4,25–4,50 procent – ungefär där vi är idag. I dagsläget är tillväxten i USA högre än väntat; Atlanta Fed:s GDPNow-modell visar på en BNP-tillväxt på 2,8 procent, jämfört med konsensusprognosen på 2 procent, vilket förklarar den senaste tidens uppgång i obligationsräntorna. Fed:s senaste kommunikation visar också en ökad lyhördhet för inkommande data, vilket kan påverka marknadens förväntningar på räntesänkningar. Poängen är att yieldkurvan (skillnaden på korta och långa räntor) i USA bör bli positiv för att stimulera investeringar och kredittillväxt. Kredittillväxten ökar faktiskt redan nu i USA, och behovet av investeringar och teknisk omställning, särskilt drivet av AI, kommer sannolikt att fortsätta pressa upp kreditexpansionen.

Denna tillväxt i kombination med mjuk finanspolitik kommer att vara centrala faktorer för börserna den närmaste tiden. Även Kina och Europa fortsätter mot en stödjande penningpolitik. Förra veckan introducerade Kina nya stödprogram för regionala banker, och nu höjs tillväxtprognoserna mot 7 procent. Även om den faktiska siffran återstår att se, går kinesisk tillväxt i rätt riktning.

En faktor som oroar många bedömare är kombinationen av tullar och begränsad invandring. Frihandel och stor arbetskraftstillgång har bidragit till att hålla inflationen nere. Enligt vissa beräkningar kan de planerade tullarna minska USA:s tillväxt med cirka 0,5 procent, och effekterna kan bli globala. För vår del kommer sannolikt skadan att mildras genom tillväxt i andra delar av världen. Europa har visat svaghet men visade nyligen en bättre orderingång än väntat. Mest sannolikt är att Donald Trump använder hotet om tullar som ett förhandlingsmedel. Kina har redan uttryckt vilja till dialog och talar om ömsesidig respekt. Men, viktigt att notera, detta kommer att ta tid.

Idag är fokus att den mjuka finanspolitiken stödjer tillväxten i det expansiva skede vi befinner oss i. En risk som bör bevakas på kort sikt är om inflationsscenariot skulle förändras. Obligationsräntorna har stigit något och ligger sannolikt nu nära den nivå som passar en ekonomi med hög tillväxt och prognoser om över 12,5 procents vinstökning.

Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.