Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Trots en skakig inledning av augusti på världens börser förbättrades börshumöret successivt, vilket ledde till en stark avslutning på månaden. Marknaden lyckades bland annat skaka av sig den ökade oron kring konjunkturen och de amerikanska techjättarna. Den svenska börsen vände uppåt, liksom de stora amerikanska indexen S&P 500 och Nasdaq Composite. Hittills i år har de båda amerikanska indexen stigit nästan dubbelt så mycket som den svenska börsen, med en uppgång på 18 respektive 20 procent, jämfört med drygt 10 procent för det breda Stockholmsindexet.
Chiputvecklaren Nvidia, en av de mest framträdande aktörerna i AI-boomen på börsen de senaste åren, överträffade förra veckan återigen analytikernas förväntningar både vad gäller omsättning och vinst. Utsikterna för det tredje kvartalet tolkades dock mer försiktigt, vilket pressade aktien, även om den återhämtade en del av tappet på fredagen. Det underliggande positiva börshumöret verkar bestå, men med förbehållet att september historiskt sett är en av årets svagaste och mest volatila månader.
Hur det amerikanska tech-sentimentet påverkar den svenska IT/tech-sektorn diskuteras i ett studiosamtal med ABG Private Banking, där Simon Granath, IT/tech-analytiker på ABG Sundal Collier, delar sina insikter. Under samtalet behandlas även utvecklingen för svenska program- och hårdvarubolag, sektorns värdering samt två aktiefavoriter.
– Vi är mer optimistiska inför den svenska IT/tech-sektorn 2025 jämfört med 2024. De affärskritiska programvarubolagen har sett en avmattning i tillväxttakten de senaste två åren, men inför 2025 förväntar vi oss en starkare utveckling med ökad merförsäljning, förbättrat momentum och en normaliserad prisbild, säger Simon Granath.
Tillväxttakt för affärskritisk programvara bromsar fortfarande in
Enligt Simon Granath är återhämtningen för hårdvarubolagen något mer ojämn och dessutom något förskjuten i tiden. Flera av börsens hårdvarubolag förväntar sig ökad efterfrågan under 2025, särskilt de som påverkas av en ökad aktivitet i PC-uppgraderingscykeln efter investeringarna under pandemiåren. En normaliserad leveranskedja och cyklisk återhämtning bidrar ytterligare till denna positiva utveckling.
Värderingsmässigt har multiplarna för de svenska affärskritiska programvarubolagen minskat, från toppnivåer på omkring 44x EV/EBITA på tolv månaders sikt till 24x idag för ABGSC:s bolagsuniversum i sektorn. Även för hårdvarubolagen har multiplarna stabiliserats och handlas nu på mer attraktiva nivåer, även om spridningen inom sektorn fortfarande är relativt stor.
Affärskritisk mjukvara: stabiliserad multipelkontraktion
Även globalt värderas programvarusektorn till lägre multiplar än tidigare. Jämfört med perioden före pandemin har EV/S-multipeln för de 87 största globala programvarubolagen sjunkit med en medianrabatt på 30 procent (källa: Factset). Förutom att ränteläget är högre idag, har den avtagande tillväxttakten varit en stor bidragande faktor till det svalare sentimentet och de lägre multiplarna, enligt Simon Granath.
– Samtidigt som sektorns tillväxt har bromsat in, från en årlig tillväxttakt på cirka 25 procent till 12 procent, har den fria kassaflödesmarginalen förbättrats. Det är tydligt att när det makroekonomiska klimatet försämrats har bolagen prioriterat lönsamhet, vilket har resulterat i starkare kassaflöden och växande kassor. Dock har förvärvsaktiviteten ännu inte tagit fart, säger Simon Granath.
Globala programvarusektorn värderas med 30 procent rabatt jämfört med nivåerna före pandemin
Svensk IT/tech: Favoritaktierrna inför 2025
Du som är prenumerant har tillgång till hela studiosamtalet där Simon Granath presenterar sin syn på den svenska programvaru- och hårdvarusektorn samt sina två favoriter inom IT/tech-sektorn på Stockholmsbörsen.
Sektorkommentarerna ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.