Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Under 2024 såg vi stora makroekonomiska förändringar som har format förutsättningarna för 2025. Centralbankerna spelade en central roll, med den amerikanska centralbankens (Fed) försiktiga hållning mot inflation som grund för långsammare men stabil tillväxt. Räntesänkningar, tillsammans med en nedåtgående inflation, möjliggjorde återkomsten av tillväxtbolagen, särskilt de amerikanska Magnificent 7-bolagen. Den positiva utvecklingen spred sig också till Europa och Sverige.

Trumps initiala fokus
Ett av Trumps mål är att öka tillväxten i ekonomin. För att uppnå detta ligger fokus på finanspolitiken, tillgången till råvaror och förenkling av administrativa regler och lagar. Om tillväxtmålet uppnås kommer underskotten i statsbudgeten sannolikt att minska, tack vare högre skatteintäkter. Med en stabil tillväxt på tre procent ökar chansen betydligt att budgetunderskotten reduceras kraftigt.

Dock passar tullarna inte in i den här strategin – de ses snarare som ett förhandlingsverktyg för framtida bruk. Ett viktigt kort i leken är att nästa kongressval hålls 2026, vilket innebär en risk för att han förlorar majoriteten i kongressen. Därför är taktiken troligen att satsa fullt ut på ekonomin nu, för att sanera finanserna, och sedan prioritera frågor där presidenten har större handlingsutrymme utan kongressens stöd.

Stark dollar kan mildra tullarnas effekter
Tullarna lyfts ofta fram som ett potentiellt tillväxthinder, och den internationella valutafonden (IMF) har gjort beräkningar som pekar på betydande ekonomiska risker. I praktiken kan tullarna bli problematiska, särskilt eftersom många stora amerikanska företag är beroende av globala försörjningskedjor för råvaror och halvfabrikat. Införande av tullar skulle omedelbart påverka företagens resultat – antingen via högre kostnader eller genom att priserna övervältras på kunderna. Samtidigt kan den starka dollarn fungera som en motvikt och mildra effekterna.

Europa under förändring
Även om Europa står inför sina egna utmaningar, finns det positiva utsikter. Italiens premiärminister Giorgia Meloni fortsätter att signalera stabilitet i regionen. Men de större ekonomierna som Tyskland och Frankrike brottas med behovet av finanspolitiska reformer. Den europeiska centralbanken, som förväntas sänka räntorna ytterligare för att stödja ekonomisk tillväxt, kommer att spela en viktig roll för att stimulera ekonomin, även om det innebär att den europeiska centralbanken kommer att divergera från USA:s penningpolitik. Detta skapar en risk för en starkare amerikansk dollar, vilket i sin tur påverkar handelsrelationerna globalt.

Kina och global maktbalans
Kina, som till stor del har fokuserat på inhemsk stabilitet, kommer att fortsätta denna linje snarare än att expandera geopolitiskt. Deras stöd till Ryssland och Iran är återhållsamt, vilket indikerar en mer försiktig hållning på den globala arenan. Trots detta förväntas Kina växa med fem procent under 2025, enligt senaste prognosen från Världsbanken. Den kinesiska ekonomin väntas ge ett positivt avtryck globalt, samtidigt som landet balanserar sitt inflytande i Mellanöstern för att säkerställa en stabil råvaruförsörjning.

Inflation, räntor och centralbankernas vägval
Medan inflationen verkar vara under kontroll, kommer centralbankernas beslut om räntor att vara avgörande för marknaderna. Fed kan behöva fortsätta att sänka räntorna om arbetsmarknaden utvecklas svagare än väntat, medan ECB sannolikt kommer att sänka sina styrräntor till en procent. Divergerande penningpolitik mellan USA och Europa skapar både risker och möjligheter, där marknader som reagerar på dessa förändringar kan ge olika resultat beroende på den geografiska exponeringen.

Obligationer: Cykliska möjligheter och risker att bevaka under 2025
Obligationsmarknaden under 2025 kommer att präglas av cykliska förändringar, där centralbankernas penningpolitik och ekonomiska stimulanspaket spelar en central roll. Under 2024 såg vi att räntesänkningar i USA och Europa började ge effekt, vilket skapar en potentiell möjlighet för långfristiga investerare i stats- och företagsobligationer. Men vi ser även risker som måste beaktas, särskilt om återhämtningen blir långsammare än väntat.

Med ovissheten kring Fed och styrräntans framtida nivå kan obligationsmarknaden drabbas av volatilitet. Det finns även potential för långfristiga obligationer som gynnas när räntorna eventuellt sänks ytterligare. Samtidigt innebär den divergerande penningpolitiken mellan USA och Europa en risk för obligationsmarknader i olika regioner, eftersom de påverkar inflationen och därmed obligationsräntorna.

För investerare innebär detta både möjligheter att dra nytta av eventuella räntesänkningar i Europa och USA, men också risker om marknaden inte reagerar som förväntat.

Makroekonomiska utsikter för 2025
Finanspolitiken kommer att vara expansiv, med USA:s skattesänkningar och Kina som ökar sina investeringar i både infrastruktur och försvar. IMF:s prognoser för 2025 pekar på blygsam tillväxt i USA och Europa, men en starkare tillväxtprognos för Kina på 4–5 procent. Detta ger förutsättningar för en konsumtions- och investeringsledd tillväxtfas, där en starkare global tillväxt inte är osannolik.

Marknadernas respons: En breddad tillväxt
Under 2024 dominerades marknaderna av de stora tillväxtbolagen som exempelvis Magnificent 7 och den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk. Men 2025 väntas fler sektorer ta plats när konjunkturen blir mer cyklisk. Industri, försvar och konjunkturkänsliga konsumentbolag förväntas gynnas av stimulanspaketen och de ekonomiska återhämtningarna.

Konsument och industri
Konsumentföretag med stark distribution och e-handelsfokus fortsätter att ha stor potential. Inom industrisektorn kommer både försvarsutgifter och infrastrukturinvesteringar att ge positiv påverkan, särskilt i kombination med Kina och Europa. Även bilindustrin, som haft en svagare period, kan se en vändning med lägre räntor och större kreditutrymme.

Banker och läkemedel
Bankerna förväntas stå starka och dra nytta av ökade kreditvolymer, samtidigt som stora läkemedelsbolag, om de värderas rätt, kan bli attraktiva för investerare med långsiktigt fokus, tack vare sina stabila utdelningar.

Småbolag och tech
Småbolagsindex erbjuder intressanta investeringsmöjligheter, särskilt för underleverantörer inom industrin och fastighetssektorn. Techsektorn, särskilt med nya innovationer inom AI och hållbar teknologi, kommer att fortsätta vara en långsiktig drivkraft för tillväxt.

Geografiska möjligheter
USA kommer fortsatt att vara ett stabilt val, men en mer cyklisk konjunktur kan omdirigera kapital mot Europa och Kina. Relativ avkastning blir centralt när cykliska industrier i Europa kan visa starka resultat.

Sju investeringsteman för 2025

Tillväxt/cyklisk rotation: Finanspolitik i Kina kan trigga rotation till cykliska sektorer.

Banksektorn: Bankerna förväntas fortsätta utvecklas väl, med ökad utlåning.

Emerging markets: Tillväxtmarknaderna förväntas vända efter en lång väntan.

Råvaruaktier: Aktier kopplade till energiomställningen, som koppar, är ett strukturellt case.

Tech startups: Ökat intresse för techbolag, särskilt de som börsnoteras som Klarna.

Europas small caps: Finanspolitisk stimulans i Tyskland kan lyfta Europas småbolag.

Infrastruktur och försvar: Mindre bolag inom infrastruktur och försvar väntas gynnas av globala investeringar.

Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.