Vi tror att den amerikanska ekonomin fortsatt kommer att vara betydelsefull och i fokus, eftersom vi uppfattar att den europeiska marknaden är överreglerad och skulle få svårt att hantera en recession i USA. Vi tycker att situationen för Norden, och särskilt Sverige, ser relativt ljus ut tack vare penning- och finanspolitiska stimulanser. Samtidigt ser vi ett beroende av den amerikanska ekonomins utveckling och politiska beslut, då den inhemska svenska ekonomin är svag och Sveriges största handelspartner, Tyskland, befinner sig i recession.

Donald Trumps valseger har drivit de amerikanska aktiemarknaderna till nya rekordnivåer, stärkt dollarn och höjt obligationsräntorna, då inflationsförväntningarna har ökat. Trump har tydligt framfört sin tillväxtorienterade ekonomiska agenda, som vi tolkar bygger på tre pelare: avreglering, skattesänkningar och tullar för att skydda inhemska jobb och företag.

USA anses ofta vara ett av de minst reglerade länderna bland G7-länderna, men ytterligare avregleringar väntas inom sektorer som finans, energi, olja och bilindustri. Vi förväntar oss att de amerikanska skattesänkningarna kommer att öka företagens vinster, men de kan också leda till ett större budgetunderskott.

Vi noterar dock att den amerikanska centralbanken (Fed) sänker räntorna samtidigt som den amerikanska ekonomin växer, vilket historiskt sett har gynnat aktiemarknaden. Ett liknande scenario sågs senast 1995, vilket ledde till en stark utveckling fram till IT-kraschen år 2000.

Vi uppfattar således att det kan vara positivt med en allokering med övervikt i både amerikanska aktier och räntor med högre kreditrisk. Vår strategi är att dra nytta av det rådande marknadsläget och minska övervikten vid nya rekordnivåer – om sådana uppnås – för att åter öka övervikten vid eventuella rekyler.

Ladda ned The Navigator