Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Trots osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen och Donald Trumps potentiella påverkan på USA och världsekonomin har börserna stigit kraftigt. Globala aktier är upp knappt 24 procent sedan årsskiftet, drivet av en stark utveckling för amerikanska aktier där S&P 500 har klättrat nästan 28 procent. Stockholmsbörsen har däremot haft en mer blygsam uppgång på cirka 8 procent under samma period.
Marknadens optimism inför 2025 delas av ABG Private Bankings investeringschef Jonas Andersson. Under ett studiosamtal på ABG Private Banking (se under artikel) lyfter han fram flera positiva drivkrafter, framför allt i USA.
– Marknadens fokus har skiftat från inflationsbekämpning till tillväxt. USA fortsätter att driva den globala ekonomin med sin starka inhemska konsumtion, som står för två tredjedelar av landets BNP. Den amerikanska konsumenten har byggt upp en bättre balansräkning sedan finanskrisen. Dessutom ser vi en fortsatt hög produktivitetsförbättring, vilket möjliggör högre tillväxt samtidigt som inflationen hålls i schack, säger Jonas Andersson.
Han lyfter även fram effekterna av Donald Trump, som om en dryg månad tar över posten som USA:s president:
– Trump innebär framför allt tre saker: avregleringar, vilket gynnar företag och den inhemska ekonomin; skattesänkningar, som slår direkt på bolagens vinster; och slutligen tullhotet, som är det stora frågetecknet kring hur han kommer att hantera handelsrelationerna, säger Jonas Andersson.
Det är viktigt att notera att Donald Trump mäter sin egen framgång i hur den amerikanska börsen utvecklas. Med bara några veckor kvar talar mycket för att han kan inleda sitt eventuella presidentskap med marknaden nära all time high. Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 värderas efter årets kraftiga uppgång till historiskt höga P/E 25 på tolv månaders prognoser, drivet av de stora tech-jättarna.
Men det finns andra delar av marknaden som ser mer attraktiva ut. Jonas Andersson lyfter fram amerikanska småbolag som en potentiell vinnare på Trumps politik.
– Small cap-sektorn i USA är fortfarande undervärderad jämfört med stora bolag. Rabatten ligger ungefär 30 procent lägre än historiskt. Om vinsttillväxten tar fart, vilket vi förväntar oss, ser vi en betydande uppsida. Småbolagen gynnas dessutom mer av räntesänkningar eftersom de ofta har högre finansieringskostnader, säger Jonas Andersson.
På andra sidan Atlanten ser Europa betydligt svagare ut, med en fortsatt dyster utveckling inom tillverkningsindustrin. Eurozonens två största ekonomier – Tyskland och Frankrike – hackar och tyngs av politisk osäkerhet, vilket hämmar konjunkturvändningen.
– Europa brottas med strukturella problem och har en svår resa framför sig. Vi bedömer att ECB fortsätter att sänka styrräntan, men den neutrala räntan kommer att vara betydligt lägre i Europa än i USA, säger Jonas Andersson.
För Sverige finns det dock ljuspunkter. Efter några tuffa år börjar konsumenten vakna till liv igen och får ytterligare stöd av både finans- och penningpolitik under 2025. Med förväntade räntesänkningar och Stockholmsbörsens nuvarande värdering på P/E 17 för 2025 ser Jonas Andersson positivt på Stockholmsbörsen.
Ur ett totalavkastningsperspektiv lyfter han särskilt fram den defensiva banksektorn, som samtidigt skapar utrymme för investeringar i mer tillväxtorienterade sektorer i andra delar av portföljen.
– När vi närmar oss en normaliserad räntenivå kommer även värderingen av banksektorn att normaliseras. Under tiden får vi stöd av utdelningar och återköp på 10 procent per år. Kombinerat bör det ge över 20 procents avkastning på två års sikt. Svenska banker är en bra byggsten i vår allokering, som med sin lägre risk möjliggör ökad risk i andra delar av portföljen, säger Jonas Andersson.
Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.