Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra strategikommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Förra veckan tog världens börser rejäl revansch. Det amerikanska indexet S&P 500 steg med 4 procent, Stockholmsbörsen ökade med 2,5 procent och tekniktunga Nasdaq klättrade hela 6 procent. Riskaptiten har återvänt, och de stora amerikanska techjättarna agerade återigen draglok för uppgången. Marknaderna handlas därmed återigen nära sina tidigare toppnivåer.

– Det är relativt vanligt att börsen ligger nära sitt all time high ur ett historiskt perspektiv. Faktum är att under cirka 40 procent av tiden sedan andra världskriget har börserna handlats inom ett intervall på 5 procent från sin högsta nivå. Just nu är det egentligen bara tillväxtmarknader som släpar efter något, säger Jonas Andersson, investeringschef på ABG Private Banking.

Jonas Andersson deltog i ett panelsamtal den 12 september på investeringsseminariet ”Höstens investeringsklimat”, som anordnades av ABG Private Banking och Kameo i ABGSC:s lokaler på Regeringsgatan i Stockholm. I panelen fanns även fastighetsveteranen Simon de Château, styrelseordförande i börsaktuella Prisma Properties och grundare av Alma Property Partners, samt Sebastian Harung, grundare och vd för investeringsplattformen Kameo.

Marknaden har skiftat fokus från inflationsutvecklingen – som nu anses vara under kontroll – till konjunkturläget i USA. En svagare ekonomisk utveckling än förväntat kan tvinga centralbankerna att sänka räntorna snabbare än vad marknaden tidigare har räknat med, både i USA och i Sverige.

– Marknaden förväntar sig att Federal Reserve kommer att sänka räntan med motsvarande 4,5 gånger (à 25 punkter) under året, men jag anser att detta är en alltför aggressiv prognos. Jag tror att Fed kommer att inleda med en sänkning på 25 punkter den 18 september. Historiskt sett har perioder då Fed inleder en räntesänkningscykel med 25 punkter varit gynnsamma för risktillgångar och aktier. En mer riskfylld situation uppstår ofta när Fed sänker med 50 punkter, då detta kan signalera att Fed har tillgång till information som investerare saknar eller att räntan har varit för hög för länge, säger Jonas Andersson.

En sektor som är särskilt känslig för räntesänkningar är fastighetssektorn. Efter en period med stigande räntekostnader och hög skuldsättning, vilket har lett till ökat säljtryck bland fastighetsbolagen, börjar nu transaktionsaktiviteten att ta fart, även om den inte riktigt når upp till förväntningarna, enligt Simon de Château.

– Generellt sett tenderar värderingar att släpa efter utvecklingen på direktmarknaden, särskilt efter en period med låg transaktionsaktivitet. Detta har gjort det svårt för värderarna att få en tydlig bild av hur marknaden faktiskt värderar fastigheter, vilket skapat en viss osäkerhet.

Jonas Andersson tillhör ”team mjuklandning”, vilket innebär att han bedömer att USA kommer att hantera konjunkturavmattningen utan större störningar. Han framhåller också att Europas ekonomi är starkt beroende av utvecklingen i USA.

– Vi föredrar fortsatt tillväxtbolag som drar nytta av lägre räntor. Även småbolag blir alltmer intressanta när marknaderna breddas och räntorna sjunker, eftersom de ofta har högre skuldsättning och därför gynnas mest av lägre räntor. Vi ser fortsatt positivt på USA som region, men även på Sverige och Norden.

Med tanke på den förväntade räntenedgången anser Simon de Château att det kan vara ett gynnsamt tillfälle att öka sin exponering mot fastighetssektorn jämfört med andra sektorer.

– Företag med långa hyresavtal och något högre skuldsättning gynnas särskilt. Om vi får en stark sysselsättningstillväxt kan det bli intressant för kontorsmarknaden. Samtidigt ser befolkningsprognoserna svagare ut framöver, vilket skapar osäkerhet kring bostadsbyggandet.

Även Kameo – en plattform som kopplar samman fastighetsutvecklare som söker finansiering med investerare som vill finansiera fastighetsprojekt – ser tecken på att optimismen börjar återvända till bostadsmarknaden. Fastighetsutvecklarna har nu bättre kontroll över sina finansieringskostnader.

– Vi är ett komplement till traditionell bankfinansiering och ser stora möjligheter att ta marknadsandelar. Under våra tio år har vi i genomsnitt erbjudit en god riskjusterad avkastning på cirka 10 procent per år genom våra säkerställda lån, säger Sebastian Harung, vd och grundare av Kameo.

Räntekalender 2024

RiksbankenFedECB
25-Sep18-Sep12-Sep
7-Nov7-Nov17-Oct
19-Dec18-Dec12-Dec

Strategikommentarerna ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.