Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Börserna levererar rekord på löpande band. Den senaste veckan har marknadens positiva tolkning av en lång rad räntebesked agerat fortsatt stöd åt börsuppgången. Den breda Stockholmsbörsen har exempelvis klättrat drygt 5 procent i mars och 7 procent för helåret. USA-börserna har utvecklats ännu starkare, där både S&P 500 och Nasdaq har stigit kring 10 procent i år. Den senaste tiden har vi dessutom sett kraftigt övertecknade börsintroduktioner med tillhörande kursrusningar på första handelsdagen i såväl USA som Sverige, vilket bekräftar den underliggande riskaptiten. Förra veckans räntebesked från den amerikanska centralbanken Fed var väntat men budskapet på räntemöte tolkades dock mjukare än väntat.
– Marknaden har under våren skiftat fokus från en soft landing i till en no landing i USA. En marginellt positiv revideringstrend för vinstprognoserna, lite bättre makrodata än väntat och förhoppningar om en bättre konjunkturell utveckling bidrar till uppgången, säger ABGSC:s analytiker Christer Linde, i ett studiosamtal om börsen och utdelningssäsongen på ABG Private Banking.
Stockholmsbörsen är dessutom attraktivt värderad relativt globala börser och en region som investerare söker sig till när man vill ta mer risk i marknaden.
– När marknaden fokuserar på det konjunkturella förloppet och vågar gå ut på riskskalan, då är den svenska börsen inte utmanande värderat på P/E 15x. Notera dock att banker och teleoperatörer värderas långt under sitt historiska genomsnitt. Värderingsgapet till USA har vuxit till nästan 30 procent jämfört med historiska 8 procent. Om det gapet normaliseras finns en stor uppsida för den svenska börsen. Vår prognos är att Stockholmsbörsen stänger helåret på 10-15 procent.
För Stockholmsbörsen finns även ett intressant historiskt mönster. Under perioden 1904 till 2023 har det varit väldigt ovanligt att Stockholmsbörsen endast stiger ett år i följd efter en stor nedgång, som under börsåret 2022. Det historiska genomsnittliga mönstret är att återhämtningen tar tid och att börsen stiger flera år i rad. Det mönstret ger stöd åt en fortsatt uppgång under 2024.
Kortsiktigt finns dessutom ett extra starkt säsongsmönster att luta sig mot som investerare. Perioden från mitten av mars till och med maj har historiskt genererat en genomsnittlig avkastning på hela 5 procent på Stockholmsbörsen. Det motsvarar drygt hälften av en genomsnittlig historisk årsavkastning på börsen. Börssentimentet är därför ofta positivt på våren, inte minst givet likviditetstillskottet från utdelningssäsongen som är en viktig faktor. I den andra delen av studiosamtalet diskuterar Christer Linde utdelningssäsongen och några utvalda favoriter bland utdelningsaktierna.
Det saknas dock inte risker som kan bryta börsuppgången.
– Risken är att marknaden har sprungit före när det gäller inflationsutvecklingen och förväntningarna att centralbankerna agerar och sänker räntorna. Om inflationen blir för stark och av fel anledning, att vi exempelvis går in i en geopolitisk stressad situation och får stagflation, kan börsuppgången brytas. Om vi får en ökad inflation för att konjunkturen tar ordentlig fart, då är det ett mindre bekymmer.
Sektorkommentarerna ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.