Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns här och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

En försiktig optimism inför 2025 skymtar bland de konsumentrelaterade bolagen på Stockholmsbörsen, som har pressats hårt under de senaste åren. Den svenska konsumentens motvind verkar ha avtagit i takt med fallande inflation och räntesänkningar.

Detta var huvudbudskapet från Fredrik Ivarsson, analytiker i konsumentsektorn på ABG Sundal Collier, som presenterade under ABG Private Bankings investerarkväll i förra veckan. Han pekade på att den negativa trenden för svenskarnas reallöner, som varat i nio kvartal i rad, nu har vänt. Konsumentförtroendet ligger återigen på nivåer som senast sågs före pandemin, vilket ger positiva signaler för sektorn.

Fredrik Ivarsson lyfte fram klädhandeln som en relativt ocyklisk bransch, trots en allmän uppfattning om motsatsen. Han presenterade två favoritcase: nätmodehandlaren Boozt och klädjätten H&M.

Boozt – ett tillväxtfenomen

Boozt har under de senaste fem åren dubblerat sitt börsvärde till över 7 miljarder kronor. Sedan börsintroduktionen 2017 har bolaget haft en genomsnittlig årlig omsättningstillväxt på 35 procent och en vinsttillväxt på 45 procent.

– Det är ett fenomenalt bolag som har lyckats växa både topline och vinst varje år, även efter pandemiboomen då e-handeln bromsade in. Boozt har potential att fortsätta växa med minst 10 procent per år under flera år framöver, samtidigt som marginalerna gradvis kan förbättras från dagens nivå på 5–6 procent till 7–8 procent, förklarade Fredrik Ivarsson.

Den underliggande vinsttillväxten bedöms ligga runt 30 procent årligen, vilket enligt Fredrik Ivarsson innebär att marknaden undervärderar bolaget.

– Med ett P/E-tal på 14 och vår riktkurs på 160 kronor ser vi en uppsida på över 50 procent i aktien.

H&M – ny ledning, nytt fokus

När det gäller H&M noterade Fredrik Ivarsson att bolaget genomgått en rad utmaningar under det senaste decenniet. Dock ser framtiden ljusare ut under den nya vd:n, Daniel Ervér, som har lett bolaget i snart ett år och implementerat flera initiativ för att återställa tillväxten.

– H&M:s problem har främst varit varumärkesrelaterade, snarare än strukturella. Med Daniel Ervér vid rodret ser vi nu ett starkare fokus på varumärkesbyggande och en förbättrad onlineupplevelse, vilket troligen redan ger resultat. Septemberförsäljningen steg med 11 procent.

De marknadsinitiativ och varumärkesåtgärder som H&M har lanserat under 2024 väntas öka försäljningsvolymen och gradvis förbättra marginalerna de kommande åren. Med ett nuvarande P/E-tal på 16, vilket är lägre än bolagets historiska snitt på 21, ser Fredrik Ivarsson ett attraktivt investeringsläge.

– Aktiecaset får även stöd av att huvudägaren fortsätter köpa H&M-aktier. Jag tror att deras mål är att köpa ut bolaget från börsen, även om det blir världens långsammaste utköp. I den här takten skulle det kunna ske kring år 2030.

Väntelista till ABG Private Bankings lansering

✓ Aktie- och kreditanalys
✓ Fokus på investeringsidéer
✓ Affärsflöde från investmentbanken
✓ Transparent prissättning
✓ Obunden rådgivning utan egna fonder

Veckans Top Pick har tagits fram av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB (”ABGSC AB”), som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter på nyhetsbrev . Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår här är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet här ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Ovan presenterar ABG Private Banking en svensk sammanfattning av en av ABGSC AB på engelska framtagen och redan distribuerad investeringsrekommendation. Investeringsrekommendationen som Veckans Top Pick är baserad på distribuerades till ABGSC AB:s kunder första gången den 6 november kl 05:46 2024 för Boozt och den 27 september 05:42 för H&M.

I Veckans Top Pick sammanfattas på svenska en på engelska framtagen och redan distribuerad investeringsrekommendation. Sammanfattningen på svenska är en fri översättning som kan innehålla avvikelser från originaltexten för en bättre läsupplevelse och är således inte en exakt översättning av den engelska originaltexten. Det finns därför risk att delar av originalinnehållet har förvrängts i samband med översättning och sammanfattning. Varken ABGSC AB eller något närstående bolag i koncernen tar ansvar för skada som kan uppkomma med anledning av fel och brister till följd av den svenska sammanfattningen och läsare hänvisas till underlaget för investeringsrekommendationen i ursprungligt format enligt nedan. Underlaget för investeringsrekommendationen för H&M hittar du här och för Boozt hittar du här .

ABG Sundal Collier AB är ett värdepappersbolag med tillstånd att driva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.