Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
I år har Stockholmsbörsen utvecklats betydligt starkare än fastighetssektorn, som har backat kring 7 procent och därmed halkat drygt 10 procent efter börsen. I ett studiosamtal summerar ABG Sundal Colliers topprankade fastighetsanalytiker Fredrik Stensved de nyligen rapporterade boksluten för det händelserika året 2023 som bättre än förväntat. Han lyfter bland annat fram högre driftsnettomarginal jämfört med samma period föregående år, lägre räntenivåer och positiv nettouthyrning som bidragande faktorer.
– Vi har blivit mer positiva till fastighetsaktier jämfört med i början av året, då vi hade fler sälj- än köprekommendationer i sektorn. Nu har vi genomfört en hel del uppgraderingar på rekommendationsfronten. Dels tack vare att kurserna kommit ned, dels att fundamenta i bolagen har blivit bättre.
En annan ljuspunkt är att finansieringsmarknaden för fastighetsbolagen har tinat upp. Framför allt har obligationsmarknaden förbättrats under 2024 och räntespreadarna har krympt påtagligt. Obligationsmarknaden har åter blivit ett alternativ till bankfinansiering. Dessutom har nedskrivningar av fastighetsvärdena sedan toppnoteringarna varit mindre än väntat, även om det finns stora skillnader inom sektorn. Finansiellt pressade samhällsbyggnadsbolaget SBB har skrivit ned värdena mest. Fastighetsbolag med tyngdpunkt mot kontorslokaler i Stockholm har haft större motvind än övriga sektorn och tvingats till större nedskrivningar än genomsnittet.
– Vi gillar generellt sett högavkastande bolag, i bemärkelsen fastigheter med högre avkastningskrav. Dessa bolag hittar vi inom lätt industri, logistiklager, kontorsfastigheter i mindre städer i Sverige eller inom lågprishandel. I den andra änden har vi kontorsfastigheter i Stockholm med en mix av lägre avkastningskrav och cykliska hyror som har skapat osäkerhet. Inflationen har höjt hyrorna i storleksordningen 20 procent sedan pandemin. Vi är osäkra om dessa hyresnivåer verkligen kommer att hålla när avtalen löper ut.
Hos utländska investerare har oron för en kommersiell fastighetsbubbla i Sverige mjuknat under senare tid. Många utländska hedgefonder har haft – eller delvis har – en negativ syn på svensk fastighetssektor, men Fredrik Stensved upplever att den värsta stormen har bedarrat bland dessa investerare. Även på hemmaplan är sektorn underviktad, vilket sammantaget har skapat ett attraktivt läge.
– När marknaden börjar blicka in i 2025, ser vi ett attraktiv läge att äga svenska fastighetsaktier. Tack vare den korta räntebindningen och den relativt höga belåningen kommer svensk fastighetssektor att växa mycket bättre än motsvarande fastighetsbolag på exempelvis andra europeiska marknader som Holland, Belgien, UK eller Frankrike. Det finns en omviktning att göra till svenska fastigheter.
I den andra delen av studiosamtalet presenterar Fredrik Stensved fastighetsaktierna att äga just nu.
Sektorkommentarerna ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.