Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Geopolitik och marknadsvolatilitet har dominerat rubrikerna de senaste månaderna, och även om börserna har återhämtat sig överraskande snabbt finns det flera faktorer som fortsatt påverkar sentimentet på marknaden. I ABG Private Bankings studiosamtal med ABGSC:s mäklare Lars Hallström diskuterades de senaste händelserna på börserna och hur osäkerhet, konjunkturella trender och förändrade investeringsflöden sätter tonen för framtiden.
Här är några av frågorna Lars Hallström besvarade i samtalet – hela intervjun hittar du längre ned.
Om du tvingas välja en enda faktor som styr börshumöret just nu – vilken är det?
– Det är osäkerhetsderivatan, som jag brukar kalla det. Osäkerheten har gått ner den senaste en och halv veckan. Tulltemat har blivit lite mindre osäkert än tidigare. Man kan mäta osäkerheten via exempelvis VIX-index eller räntor, men generellt har känslan av extrem osäkerhet varit drivande för volatiliteten på börsen. Förra veckan såg vi en viss lättnad, vilket kortsiktigt var positivt för sentimentet. Samtidigt har turbulensen de senaste månaderna lett till ett konjunkturscenario som tyvärr blivit sämre.
Marknadens sentiment – hur skulle du beskriva läget just nu?
– Det svåra med sentimentet just nu är att det rör sig mycket på kort sikt, särskilt kopplat till tulltemat som vänt lite tillbaka. Samtidigt befinner sig olika geografier i olika konjunkturella faser. USA är på väg in i en avmattning, medan Europa ser ut att vara på väg upp. I ett relativt perspektiv ser det fortfarande okej ut i Europa, men sammantaget är det konjunkturella sentimentet på väg nedåt – och det är negativt för börsen.
Vi är mitt i rapportperioden – vad har stuckit ut så här långt?
– Vi hade väntat oss att bolagen skulle uttrycka en större osäkerhet i sina rapporter, både för kommande kvartal och för helåret. Men det har visat sig att bolagen sannolikt inte påverkats så mycket ännu. Det förvånar oss att så många helårsprognoser, som kom för två–tre månader sedan, fortfarande ligger fast.
Korta perspektivet – vad tittar du på nu?
– I det korta perspektivet är fokus på veckans rapporter från de stora amerikanska tech-bolagen. Facebookägaren Meta och Microsoft släpper sina kvartalsrapporter på onsdag, och på torsdag väntar Apple och Amazon. Dessutom kommer viktig makrostatistik i USA, bland annat sysselsättningssiffrorna för april. Nya handelsavtal, exempelvis mellan USA och Japan eller Indien, skulle kunna lyfta sentimentet ytterligare.
Om vi blickar tre månader framåt – tror du börsen står högre eller lägre än i dag?
– När vi tittar framåt bedömer vi att börsen står inför en period där den antingen rör sig sidledes eller sjunker något.
Finns det några sektorer som ser extra intressanta ut just nu?
– Med en svagare dollar och en räntebana som pressas nedåt finns förutsättningar för en revansch för småbolagen. Fastighetssektorn är ett tydligt exempel – efter pressen de senaste åren kan vinden nu börja vända.
– Konsumentsektorn är en annan intressant sektor just nu, främst för att den är så underägd på marknaden. Efter en lång period av svag operationell utveckling och fallande aktiekurser ser vi nu en vändning. Reallönerna väntas stiga i både Sverige och stora delar av Europa i år. Samtidigt har bolagen extremt lätta jämförelsetal och har genomfört stora kostnadsbesparingar.
Om du fick ge ett enda kort råd till investerare just nu – vad skulle det vara?
– Mitt råd är att diversifiera. Även om osäkerheten har minskat något är den fortfarande hög. Därför bör man sprida sina investeringar mellan sektorer och bolagsstorlekar – och gärna mellan olika tillgångsslag om man kan.
Ta del av hela studiosamtalet nedan.
Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.