Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns här och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Vad lockade dig mest till att bli en del av ABG Private Banking-teamet som investeringschef? 

– Ambitionen att skapa Sveriges bästa private banking, tillsammans med möjligheten att bygga upp den diskretionära portföljförvaltningen från grunden, var mycket lockande. Att dessutom få chansen att arbeta inom Nordens ledande investmentbank är både en stor förmån och en mycket attraktiv möjlighet. Jag tycker också att det är mycket tilltalande att ABG Private Banking är en helt oberoende aktör utan eget fondbolag, vilket gör min roll som investeringschef obunden. Det viktigaste är att våra framtida kunder får det bästa möjliga erbjudandet.   

Vilka insikter och vilken expertis kommer du att tillföra ABG Private Banking? 

– Jag har arbetat med förvaltning och investeringar i över 25 år, och min karriär började på dåvarande Nordbanken som riskanalytiker. Senast kommer jag kommer från SEB Asset Management, där jag var investeringsansvarig för Multi Management-teamets fonder. En av de viktigaste lärdomarna är vikten av att fatta välgrundade allokeringsbeslut och omsätta dem i konkreta positioner, med hänsyn till en effektiv portföljkonstruktion. Detta är avgörande för att skapa en portfölj som kan hantera marknadens svängningar.  

Hur ser du på portföljförvaltning?  

– Jag kommer balansera risken mellan allokeringsbeslut och investeringar i fonder, ETF:er samt enskilda aktier och krediter. När det gäller investeringar i nordiska aktier och krediter kommer jag att dra stor nytta av våra topprankade analytiker här på ABG. Inom internationella aktier och obligationer kommer kunderna att gynnas av att ABG Private Banking är en helt oberoende aktör utan eget fondbolag, vilket gör att vi kan fokusera på att hitta de allra bästa aktörerna globalt. Det är också viktigt att nämna avgifter när det gäller aktiv förvaltning. Här kommer vi att stå starka med direktinvesteringar utan dyra fondskalavgifter i aktier och krediter på den nordiska marknaden 

Hur ser du på marknaden just nu? 

– Vi har nyligen bevittnat en korrigering på världens börser efter signaler om en svagare konjunktur och en ökad risk för recession. Min bedömning är dock att sannolikheten för en mjuklandning i USA fortfarande är god, det vill säga att ekonomin växer svagare än normalt, vilket ger utrymme för inflationen att sjunka, samtidigt som arbetsmarknaden och företagsvinster inte äventyras. Detta gör mig relativt positiv till börsutvecklingen framöver, trots att vi inte ligger långt under all time high och att värderingarna, särskilt i USA, kan tyckas utmanande. Med räntor som är på väg ned har marknaderna kortsiktigt kapacitet att hantera något högre värderingar, och dessutom befinner sig Fed i en mycket gynnsam position. 

En ytterligare anledning att öka risken något just nu är att diversifieringen från obligationer fungerar mycket väl. Den nordiska marknaden har inte heller lika utmanande värderingar som den amerikanska, men jag har svårt att se att den skulle kunna utvecklas starkt utan stöd från omvärlden. Korrigeringar under positivt trendande marknader är inte ovanliga, och det verkar som att investerarna tog tillfället i akt att köpa på sig aktier – ’buying the dip’ är det som gäller för tillfället. 

Vad är viktigast att hålla ögonen på i det korta perspektivet? 

– Amerikansk statistik i allmänhet, och i synnerhet arbetsmarknads- och inflationsdata, är avgörande dels för att USA är dragloket för ekonomin i hela västvärlden, dels för att Fed sannolikt kommer att vara datadrivna fram till sitt nästa möte den 18 september. Frågan är om de kommer att inleda räntesänkningscykeln med en sänkning på 25 eller 50 punkter; jag tror på det förstnämnda. 

Nvidias kvartalsrapport, som släpps den 28 augusti, kommer att sätta tonen för AI- och teknologisektorn i synnerhet, och till stor del för hela marknaden. 

Vi ser fram emot att berätta mer när vi lanserar. Håll dig uppdaterad genom att skriva upp dig på väntelistan till ABG Private Bankings lansering.