2025 väntas bli ett händelserikt år inom skatteområdet. Vi kommer sannolikt att få besked om de föreslagna 3:12-reglerna kommer att antas och träda i kraft 2026. Samtidigt är utvecklingen kring onoterade aktier i kapitalförsäkringar värd att följa, där Skatteverket har överlämnat en promemoria till Finansdepartementet för vidare utredning.
Flera nya lagar och regler som påverkar investerare har trätt i kraft den 1 januari 2025. Bland annat har skatten på investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF) sänkts, samtidigt som ränteavdrag för lån utan säkerhet börjar fasas ut under en tvåårsperiod. Det råder dock fortsatt osäkerhet kring möjligheten att göra avdrag för räntekostnader kopplade till värdepapperskrediter på KF, till skillnad från ISK. Skatteverkets formella ställningstagande i denna fråga förväntas under 2025, liksom resultatet av den pågående utredningen om carried interest.
Sänkt skatt på investeringssparkonto och kapitalförsäkring
Sparande på ISK, i KF och i så kallade PEPP-produkter* är skattefritt upp till 150 000 kronor från och med 1 januari 2025. Observera att kapitalunderlaget i vissa fall kan överstiga 150 000 kronor, även om man har mindre än detta belopp på sitt ISK-konto. Kapitalunderlaget beräknas som ett genomsnittligt värde för varje kvartal, med tillägg för eventuella insättningar under året.
Från och med 2026 höjs gränsen för skattefritt kapitalunderlag till 300 000 kr. Skattefriheten uppnås genom ett avdrag under inkomst av kapital i deklarationen och gäller för det totala sparandet per person — inte per konto eller bank.
Om inga avdrag har gjorts i inkomstslaget kapital, blir den effektiva skatten på ISK-konto för inkomståret 2025 0,89 procent. Skattesatsen baseras på statslåneräntan den 30 november året före relevant beskattningsår, plus ett tillägg om en procent. Statslåneräntan den 30 november 2024 fastställdes till 1,96 procent, vilket innebär att schablonräntan för inkomståret 2025 blir 2,96 procent (1,96 procent + en procent).
Schablonräntan multipliceras med kapitalunderlaget, vilket ger den schablonintäkt som beskattas med 30 procent. Detta resulterar i en effektiv skattesats på 0,89 procent. Observera att kapitalunderlaget som tas upp till beskattning, under vissa förutsättningar, kan kvittas mot en avdragsgill ränteutgift som redovisas i samma deklaration. Detta kan innebära att skattesatsen varierar från fall till fall.
Slopat ränteavdrag för vissa lån
Under 2025 kommer avdrag för ränteutgifter på lån utan erforderlig säkerhet endast att medges med 50 procent. Fullt avdrag kommer endast att beviljas om det är ett lån med säkerhet i exempelvis bostad, fordon, båt och noterade värdepapper. Det framgår dock inte uttryckligen i lagtexten att noterade värdepapper i kapitalförsäkring kan användas som säkerhet, vilket skulle innebära att avdragsrätten för portföljbelåning på kapitalförsäkring slopas. Vi ser fram emot en tydlig tolkning från Skatteverket för att få klarhet i denna fråga. Från och med 2026 kommer avdrag för lån utan säkerhet att slopas helt.
Särskild utredning om carried interest
I augusti 2024 tillsatte regeringen en utredning för att se över beskattningen av så kallad carried interest. Uppdraget ska redovisas senast den 20 januari 2025, och vi återkommer med mer information så snart utredningen publicerats.
Du är varmt välkommen att kontakta mig vid eventuella frågor.
Emelie Sventoft
Skattejurist ABG Private Banking
emelie.sventoft@abgsc.se
+4673-321 73 45
*PEPP-produkt är en sparprodukt framtagen inom EU med syfte att underlätta och stimulera långsiktigt sparande till pensionen och beskattas på samma sätt som en kapitalförsäkring.
Artiklar
ABGprivatebanking.se
januari 14, 2025
2 min läsning