Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Riksbanken sänkte nyligen styrräntan med 25 baspunkter, i linje med förväntningarna. Sänkningen är ett positivt steg, eftersom vi befinner oss i ett onödigt åtstramande läge. Att sänkningen var just 25 punkter visar att Riksbanken vill följa marknaden och främja en harmonisk utveckling av valutakurserna samt de framtida förväntningarna.

Inflationsmålet har i stort sett uppnåtts, och fler räntesänkningar framstår som närmast givna. Den svenska ekonomin är svag på flera områden: varsel sker löpande, konsumtionen är låg, byggsektorn visar svaga siffror, och husmarknaden saknar fart. Detta pekar på att Riksbanken kommer att behöva hålla fast vid sin nuvarande räntebana. Allt fler bedömare räknar med att styrräntan når 2 procent i början av 2025, vilket innebär att vi sannolikt får se räntesänkningar på 50 baspunkter framöver.

Penningpolitiken styrs av konjunkturen och förväntningarna hos hushåll och företag. Med en svag konjunktur blir det avgörande för Riksbanken att agera tydligt för att undvika att halka efter. Detta gäller även för ECB, som troligtvis kommer att agera i samma riktning framöver. ECB väntas göra ytterligare en sänkning under hösten. Enligt Konjunkturinstitutet är hushållens syn på sin och Sveriges ekonomi mycket svag, vilket leder till ökat sparande och en försvagad konjunktur. Riksbanken måste vända dessa förväntningar.

Den övergripande konjunkturbilden för Sverige är negativ, vilket KI-barometern bekräftar. Samtidigt syns en liten förbättring i bygg- och anläggningssektorn, även om bostadsbyggandet fortsatt är lågt. Dessa sektorer är viktiga för Sveriges BNP och sysselsättning. Den blygsamma optimismen kan delvis vara ett resultat av Riksbankens ränte­sänkningar. Inom dessa områden kan fler möjligheter uppstå om räntebanan fortsätter nedåt. När hushållen börjar känna av de lägre räntorna finns ett uppdämt konsumtionsbehov. Företagen är även beroende av fastighetsbolagens finansiella hälsa, som också gradvis förbättras med bättre finansieringsvillkor.

Internationellt sett är Sveriges styrränta en del av den globala rörelsen mot lägre räntor och bättre likviditetsläge. Den svenska kronan (SEK) har använts som carry trade-valuta i olika handelsstrategier, och detta kan påverka Riksbankens försiktiga takt med räntesänkningarna. Stabiliseringen av SEK har hjälpt till att minska inflationsrisken, vilket Riksbanken ser som en viktig parameter. Kinas oväntat stora räntesänkning nyligen har också bidragit till den globala trenden, då Kina genomgår deflation och vidtar stimulansåtgärder.

Sammantaget är detta positivt för både aktie- och obligationsmarknaden. Vi kan också förvänta oss goda investeringsmöjligheter på marknaden för företagsobligationer i takt med att räntorna sänks och fler aktörer återvänder till marknaden.

Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.