Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Förra veckans starka jobbsiffror från USA ökar sannolikheten för en mjuklandning i USA och ger fortsatt stöd åt styrkan på börsen i såväl USA som övriga världen. På Stockholmsbörsen är dock uppgången tudelad, där småbolagsindex underpresterat storbolagsindex sedan 2020. Det finns dock tecken på ett begynnande skifte. Under mars utvecklades småbolagsindex starkare än börsens största bolag.
I vår makrokommentar i förra veckan argumenterade ABG Private Bankings makrostrateg Hans Peterson att det stundande skiftet i penningpolitiken skapar goda förutsättningar för att uppgången breddas till fler bolag och inkluderar konsumtionsdrivna och räntekänsliga sektorer. Revansch för småbolagen med andra ord.
I sektorn IT/tech finns många intressanta småbolag. ABGSC:s aktieanalytiker Daniel Thorsson har bevakat sektorn under många år. I ett studiosamtal i ABG Studio lyfter han fram flera tillväxttrender och de skilda förutsättningarna för några delsektorer inom IT/tech, efter två svagare år och stora kursrörelser bland bolagen.
– Vi ser en gradvis återhämtning inom hårdvaruförsäljning. Det finns ett återinvesteringsbehov efter hårdvaruinköpen och försäljningsboomen som utlöstes av pandemin. Investeringscykeln är relativt kort och efter 3-4 år är det dags att investera igen, och där är vi nu.
Samtidigt är IT-konsultsektorn under press. Kunderna pausar i allt högre utsträckning projekt som ligger utanför de grundläggande digitaliseringsbehoven. Det påverkar IT-konsultmarknaden negativt med överutbud och risk för prispress under 2024 enligt Daniel Thorsson, som inte ser köpläge i sektorn kortsiktigt.
Den bästa utvecklingen de senaste två åren har SaaS-bolagen haft, det vill säga bolag som utvecklar och säljer prenumerationsbaserad mjukvara, oftast affärskritisk sådan. Saas-bolagen växer stabilt och organiskt med prishöjningar, kundintag och breddad produktförsäljning. Daniel Thorsson bedömer dock att tillväxtmomentum bland Saas-bolagen kan mattas av under 2024 och 2025, givet mindre medvind från inflationsdrivna prishöjningar. Dessutom värderas Saas-bolagen högre jämfört med före pandemin, vilket sammantaget bör begränsa potentialen i sektorn.
Det finns dock intressanta IT/tech-bolag med kurspotential under 2024.
– Mjukvarubolag som är transaktions- och volymdrivna tog mycket stryk under 2022 och 2023. En svagare tillväxt tvingade fram stora kostnadsbesparingar. Det har skapat en gynnsam situation inför 2024 och 2025, med god potential för en kraftig lönsamhetsförbättring bland de lite mer cykliska mjukvarubolagen.
Prenumeranter av nyhetsbrevet Top Picks
Du som är prenumerant har även tillgång till hela studiosamtalet samt Daniel Thorsson aktiefavoriter på Stockholmsbörsen samt vilka tre tillväxttrender som investerare letar exponering mot globalt.
Se studiosamtalet med Daniel Thorsson
Sektorkommentarerna ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.