Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Riskaptiten är på topp och börserna sätter nya kursrekord. Europaindexet STOX600 har stigit fem månader i rad. I likhet med börsuppgången på de amerikanska börserna är det ett fåtal stora bolag som står för en stor del av uppgången. I Europas fall bolag som danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, nederländska chiptillverkaren AMSL och franska lyxkonglomeratet LVMH.
Hur ser förutsättningarna ut för konjunktur, räntor, inflation och eventuellt bränsle för fortsatta börsuppgångar? Och var bör investerare leta efter avkastning 2024? Vi har ställt fem frågor till Hans Peterson, senior strategist på ABG Private Banking. Hans Peterson, senast i rollen som SEB:s Head of Asset Allocation, utarbetar tillsammans med ABG Private Bankings investeringschef strategi och portföljallokering på ABG Private Banking.
Hur ser du på makroläget just nu?
Marknaderna har drivits av den snabbt fallande inflationstakten och en alltmer positiv syn på konjunkturläget. Stabiliteten i makrodata har fortsatt och de flesta inköpschefsindex har bottnat. I kombination med det stundande skiftet i penningpolitiken blir tajmingen perfekt och långsiktigt ger det ett attraktivt köpläge.
Inflationen är i fokus – vad är din syn?
Just nu rubbas den fallande trenden kortsiktigt av att inflationsdata kommit in aningen högre än förväntat, vilket inte är så ovanligt i början av året. Och det är främst tjänsteinflation som stiger, varuinflationen är fortsatt låg. Under de närmaste månaderna bör vi se lägre inflationsdata. De strukturella faktorerna för låg inflation är på plats. Det öppnar för centralbankerna att sänka räntorna och då får vi en ny konjunkturbild.
Hur kan den nya konjunkturbilden materialiseras?
Penningpolitik har långa ledtider och centralbankerna vill sannolikt börja sänka för att inte få ett utdraget negativt konjunkturförlopp under 2024 och 2025. På aktiemarknaderna kommer uppgången breddas från de stora tillväxtbolagen till fler bolag. I den rörelsen får vi med konsumtionsdrivna och räntekänsliga sektorer. På obligationsmarknaden kommer räntespreadar att krympa ihop, vilket i sin tur underlättar för skuldsatta bolag. Det är också värt att notera att små och medelstora bolag i USA har stigit snabbt när räntebilden ändras. Det mönstret kommer även att gälla i Sverige.
Hur bör investerare positionera sig just nu?
Aktiemarknaden genomgår normalt sett tre återhämtningsfaser. I första fasen diskonterar marknaden de inledande räntesänkningarna, vilket vanligtvis är en gynnsam fas om ekonomin inte befinner sig i djup recession. Den andra fasen inträffar när räntesänkningarna väl har påbörjats, vilket också tenderar att vara en positiv period. I den sista fasen stabiliseras konjunkturen och företagens vinster börjar stiga. Dessa tre faser sträcker sig över ett antal år och strategin bör anpassas löpande under uppgångsfasen. Vi ser en positiv period framför oss och det är naturligt att favorisera tillgångsslaget aktier i portföljerna. Eventuell svaghet på marknaden bör betraktas som köptillfällen.
Vilka områden och sektorer är intressanta 2024?
Tidigare börsvinnare utmanas nu av andra sektorer som får bra vinsttillväxt när räntorna sänks. Globalt kommer det att ske ett skifte till Europa och Emerging markets. För svensk del innebär det att våra cykliska och räntekänsliga aktier kommer mer i fokus. Investerare bör löpande positionera sig i nästa fas vinnare. Det innefattar små och medelstora bolag, räntekänsliga bolag som exempelvis fastighetsbolag och serieförvärvare.
Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.