Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Börsen har återhämtat sig sedan ”Liberation Day” den 2 april, då Donald Trump presenterade sina tullplaner. Sedan dess har tonen i förhandlingarna med Kina mildrats, och marknaden har snabbt sökt sig tillbaka till sina invanda spår – ledda av amerikanska tech-bolag. De så kallade Magnificient 7-bolagen har stigit med över 20 procent sedan bottennoteringen för drygt en månad sedan.
I förra veckan genomförde vi en läsaromröstning som visade på en tydlig kluvenhet:
Har du börjat investera på den amerikanska marknaden igen?
Ja: 45 procent
Nej: 55 procent
Att tveka är fullt förståeligt. Sentimentindikatorer pekar nedåt, och politisk osäkerhet lägger ett lock över riskaptiten. Men marknaden själv har redan börjat positionera sig för en vändning.
De amerikanska tech-jättarna har visat styrka i rapportsäsongen. Tydliga teman som AI, molntjänster och halvledare driver tillväxten, och bolagens stabilitet gör dem attraktiva i ett mer osäkert makroläge. Atlanta Feds BNP-modell pekar på över 2 procent tillväxt – en hel procentenhet över konsensus – medan Europa sannolikt växer långsammare. Trots det är vinsttillväxten i Europa god enligt estimaten, sannolikt som en effekt av kommande finanspolitiska stimulanser, inte minst inom infrastruktur och försvar.
USA:s börs är dyrare, men det är inget nytt. Det amerikanska kapitalet dominerar flödena, och investerare betalar gärna en premie för att minimera valuta- och hemvistrelaterade risker. I dagsläget spelar det mindre roll: USA är till stor del självfinansierat, obligationsräntorna är rimliga och statsobligationer emitteras utan större problem.
Så vad blir nyckeln framåt? Återigen: tullarna. De har tyngt sentimentet rejält. Citis Surprise Index ligger på de lägsta globala nivåerna – vilket paradoxalt nog innebär potential. Trumps förtroendesiffror är låga och mellanårsvalen närmar sig. Bedömningar pekar på att Republikanerna riskerar ett tydligt nederlag – något som vore ett hårt slag mot hela MAGA-rörelsen. Det ökar sannolikheten för att Vita huset nu vill hitta lösningar, mjuka upp tullpolitiken och samtidigt lansera finanspolitiska åtgärder som snabbt kan stötta tillväxten.
Sammantaget står USA med starka bolag, stark tillväxt och stöd från både marknad och politik. Sentimentet kan svänga snabbt – och om det gör det, finns det underliggande kraft för fortsatt börsuppgång.
Europa då? Tillväxtbolag som ASML, SAP och LVMH fortsätter leverera, och stimulanspolitiken i länder som Tyskland är på väg att växla upp. Räntorna är dessutom på väg ned. Det kommer att fungera. Men att aktivt gå emot det momentum som nu byggs i USA kräver stark övertygelse.
Att 55 procent av våra läsare ännu är avvaktande är förståeligt. Men just nu är det 45-procentsgruppen som har vinden i ryggen.
Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.