Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Det är viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns här och du ansvarar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Med stöd av databasen Factset har ABG Private Banking identifierat vilka aktier på Stockholmsbörsen som blivit billigare respektive dyrare sett till P/E-tal sedan Donald Trumps tullpaket presenterades i början av april.
Det var efter stängning på Stockholmsbörsen den 2 april som Trump aviserade ett nytt amerikanskt tullpaket mot omvärlden – ett besked han dramatiskt döpte till ”Liberation Day”, frihetsdagen. Reaktionen lät inte vänta på sig. Börser världen över föll kraftigt under flera dagar, präglade av osäkerhet och stigande geopolitisk oro. Men lika snabbt som nedgången kom, vände sentimentet. När Trump senare meddelade att flera av de mest långtgående tullarna pausas tills vidare, svarade marknaden med en kraftig uppgång.
Från stängningen den 2 april föll Stockholmsbörsen som mest med 15 procent. En ny tulluppgörelse med Kina den 12 maj utlöste ett nytt rally. Sedan botten den 7 april har indexet återhämtat sig med 20 procent (stängningskurs 12 maj).
Volatiliteten har varit hög även på bolagsnivå, när marknaden försökt prissätta effekterna av Trumps tullutspel på framtida vinster. De flesta bolag har dessutom hunnit rapportera sina kvartalssiffror sedan ”Liberation Day”, vilket lett till justeringar i både aktiekurser och analytikernas prognoser.
Det syns tydligt i bolagens värderingar. I vissa fall har P/E-talet (börsvärde delat med vinst) fallit – aktien har alltså blivit billigare. Det kan bero på att kursen fallit, att vinsten skrivits upp, eller båda. I andra fall har riktningen varit den motsatta och värderingen stigit – aktien har blivit dyrare.
P/E-talet är ett enkelt men trubbigt verktyg. Det fungerar bra som en första sållning i jakten på intressanta bolag, men är aldrig tillräckligt som beslutsunderlag.
Knappt sex veckor efter ”Liberation Day” har ABG Private Banking med hjälp av analytikernas prognoser i Factset sammanställt de bolag vars P/E-tal förändrats mest sedan tullpaketet presenterades den 2 april. I sammanställningen har vi exkluderat fastighetsbolag och investmentbolag samt bolag med färre än tre estimat.
Lägre P/E-tal sedan ”Liberation Day” den 2 april

Källa: Factset
I toppen bland aktier som blivit billigare hittar vi det förvärvsdrivna industrihandelsbolaget Bergman & Beving, där P/E-talet fallit med 17 procent. Omvärderingen förklaras i princip helt av uppjusterade vinstprognoser (+22 procent). Vd Magnus Söderlind skriver i rapporten den 9 maj att bolagets export till USA endast står för knappt 2 procent av omsättningen – vilket kan ha dämpat tulloron i aktien.
På pallplats återfinns även stålbolaget SSAB och fertilitetsbolaget Vitrolife, där båda aktierna tappat i kurs samtidigt som vinstprognoserna skrivits upp. Det har hyvlat av P/E-talen med 15 respektive 13 procent.
Längre ned på listan finns omsorgsbolaget Humana, där värderingen sjunkit med 5 procent. Här är utvecklingen mer negativ: aktien har tappat 15 procent samtidigt som vinstprognoserna justerats ned med 10 procent.
På andra sidan spektrumet finns bolag som blivit väsentligt dyrare. Den gemensamma nämnaren här är stigande aktiekurser i kombination med sjunkande vinstprognoser – ett tecken på ökad riskaptit snarare än starkare fundamenta. Budet på bioteknikbolaget Biotage skickade upp aktien med 56 procent på rapportdagen. I Volvo Cars har vinstprognosen sänkts med 36 procent sedan tullpaketet lanserades, men aktien har återhämtat hela sitt kursfall.
Högre P/E-tal sedan ”Liberation Day” den 2 april

Källa: Factset
Sammanfattningsvis har Trumps tullpaket haft snabbt avklingande effekt på indexnivå – men effekterna på bolagsnivå lever kvar. Förändrade vinstutsikter, rapportutfall och svängande riskaptit har ritat om värderingskartan på flera håll.
Access till våra köp- och säljrekommendationer
Med ABG Research har du som kund tillgång till topprankad aktieanalys på över 400 bolag.
Disclaimer
Fokuslistan har tagits fram av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB (”ABGSC AB”), som en service till ABG Private Bankings kunder. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår här är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet här ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
I Fokuslistan presenterar ABG Private Banking en sammanställning av ett antal bolag på t.ex. Stockholmsbörsen utifrån ett eller flera nyckeltal ABG Private Banking vill lyfta fram. Nyckeltalet representerar det som brukar anges som marknadens syn på att visst bolag, dvs. det är baserat på ett antal analytikers prognoser på aktuella bolag och som sammanställts av Factset.
ABG Sundal Collier AB är ett värdepappersbolag med tillstånd att driva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.