Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.

Det nya året har gett upphov till nya trender på marknaderna. För bara sex månader sedan hade få trott att europeiska banker skulle framstå som ett bättre alternativ än de amerikanska ’Magnificent 7’-bolagen. Men marknader förändras snabbt, och med det uppstår nya möjligheter.

I dag är investerarsentimentet i USA betydligt svagare än för ett halvår sedan. Nya politiska riktlinjer i USA, en tydlig omsvängning i europeisk politik och en stark kinesisk marknad har format nya trender. Långa trender ökar risken för korrektioner – och nu har faktorer dykt upp som vänt utvecklingen. Vad blir nästa steg?

Volatilitet och osäkerhet på marknaderna
Flera faktorer driver volatiliteten just nu. En av de största är förändringar i USA:s politik, som påverkar förtroendet och skapar osäkerhet. I USA har konsumentförtroendet sjunkit och investerarnas vilja att ta risker har minskat, vilket leder till hög volatilitet på marknaden, mätt genom VIX-indexet som ligger över 20. Det är inte en farlig nivå, men vi måste noggrant följa utvecklingen. Stabilisering av tullnivåer och mer tydliga politiska riktlinjer i USA kan ge en stabilare marknad och skapa utrymme för tillväxt framöver.

Positiva signaler från Europa och Kina
Samtidigt som USA:s politik är osäker har både Kina och Tyskland tagit viktiga steg framåt. Tyskland arbetar med ett nytt finanspolitiskt ramverk, vilket innebär att försvarsutgifter kan överskrida tidigare mål och en massiv satsning på infrastruktur, 500 miljarder euro, kan komma att drivas igenom. Detta ger stöd till tillväxten i Tyskland, särskilt inom industri och teknologi. Detta är också bra för den bredare europeiska ekonomin.

I Kina har man släppt nya siffror som visar att deflationen inte är helt under kontroll än, men de åtgärder som vidtagits för att stödja fastighetsmarknaden verkar börja ge effekt. Framöver behöver Kina fokusera mer på att stödja konsumtion, vilket kommer att påverka både Asien och Europa.

Kinas aktiemarknad har varit stark i år, delvis drivet av inhemska investerare, även om förtroendet för landets riktlinjer fortfarande är lågt. Ett steg i rätt riktning var att kinesiska techbolag återigen får spela en större roll i landets politik, vilket kan förbättra investeringsklimatet på lång sikt.

Global tillväxt och ekonomiska prognoser
Trots osäkerheterna förväntas USA växa i en stabil takt, runt 2-2,5 procent. Mycket talar för att Europa kommer att växa lite bättre, med ett ännu starkare 2026 framför oss. Uppbyggnad av infrastruktur och försvar ger effekt på tillväxten.

Inflationen fortsätter att minska, vilket ger en bra grund för ekonomin. Vi ser redan nu en lättare penningpolitik och en nedgång i räntorna, vilket skapar bättre förutsättningar för tillväxt och investeringar.

Framtida trender att följa
I början av året identifierade vi sju trender som vi ansåg vara intressanta att följa. Vi tror att dessa fortsatt kommer att vara relevanta under andra kvartalet, även om volatiliteten lär öka så länge osäkerheten kring USA:s politiska riktlinjer består. Om VIX-indexet stiger till 30 kan det skapa ett bra köpläge.

Tillväxten och den cykliska rotationen, särskilt i Tyskland och Kina, ser ut att fortsätta. I Sverige ser vi stigande realinkomster och starka kreditmarknader, vilket ger stöd till den ekonomiska utvecklingen. Bankaktier har också utvecklats bra och är ett av de bästa alternativen för internationella investerare.

Emerging markets blir mer intressanta, och vi tror att USA:s dominans i världsindex kommer att minska under 2025. Kinas finanspolitik kommer att spela en viktig roll i denna utveckling.

Råvaror och energiförsörjning är fortsatt viktiga investeringsområden. Kina och Asien kommer att fortsätta minska sitt beroende av oljeproducenter, och Europa är på samma väg. Detta skapar nya möjligheter för investeringar i både energi och strategiska råvaror.

Intresset för teknologi och startups ökar, och vi kan förvänta oss fler IPO:s och nya värderingsmöjligheter under året.

Den tyska marknaden förblir väl värd att hålla ögonen på, särskilt med tanke på allt som sker politiskt under veckan. Dessutom är Tyskland en av Sveriges viktigaste marknader.

Infrastruktur och försvar har utvecklats starkt. Kortsiktigt kan vissa försvarsaktier vara överhettade, men den långsiktiga efterfrågan ser stabil ut.

Trender att följa under 2025
2025 blir ett år då de trender som präglade 2024 sätts på prov. Ny öppenhet i Kina, en förändrad finanspolitik, stabilare global tillväxt och nya förutsättningar för valutorna kommer att stå i fokus. En fortsatt svagare USD, vilket är ett av Trump-administrationens mål, kan omdirigera investeringar till nya sektorer och regioner. I slutändan handlar det om relativ vinstutveckling. Om amerikanska tech-bolag nu utmanas av kinesiska startups kan det fungera som en väckarklocka och öppna upp nya möjligheter på flera håll i världen.

Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.

Viktig information

ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.