Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra makro- och strategikommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Trots fortsatt geopolitisk osäkerhet och tullrelaterad turbulens ser vi tecken på stabilisering. Vinstförväntningar har justerats ned, men marknaden håller emot och cykliska bolag visar styrka – vilket talar för en bredare börs. Samtidigt pekar räntetrenden nedåt och recessionen ser ut att kunna undvikas. Enligt Jonas Andersson, investeringschef på ABG Private Banking, skapar det möjligheter för selektiva investerare, inte minst inom strukturell tillväxt i USA och Asien.
Börsen har tagit igen nedgången sedan Liberation Day den 2 april. Är oron överspelad i marknadens ögon?
Marknaden har lagt de största osäkerhetsmolnen bakom sig. Efter överenskommelser med både Storbritannien och Kina uppfattas Donald Trumps agerande som mer förutsägbart, vilket gör att marknaden nu kan börja räkna på faktiska tullnivåer. Men det finns fortfarande risker – Europa är fortfarande en öppen fråga. Det viktiga är dock att marknaden i dag ser minskad sannolikhet för en recession i USA, vilket dämpar osäkerheten avsevärt.
Med rapportsäsongen bakom oss – vad säger bolagen om utsikterna för 2025?
Rapporterna var stabila och i flera fall bättre än väntat. Samtidigt signalerade många bolag fortsatt osäkerhet, framför allt kopplat till tullfrågan. Det är rimligt – få vill ta ut svängarna så länge spelplanen är oklar. Trots nedreviderade vinstförväntningar höll sig kurserna uppe och flera riktkurser har justerats upp. Positivt var också att vi såg styrka även i vissa cykliska bolag, vilket talar för en bredare marknadsuppgång framöver.
Hur navigerar centralbankerna i ett läge präglat av tullar, geopolitisk osäkerhet och mjuklandningsscenario?
Vi delar upp bilden i två block – USA och övriga världen. Den amerikanska centralbanken (Fed) har intagit en avvaktande hållning. Man vill se hur tullarna påverkar inflation och tillväxt innan man agerar. Makrodata pekar mot sänkningar – producentprisindex (PPI) och kostnader för boende är nedpressade – men Fed vill veta hur stor del av tullkostnaderna som når konsumentledet. Trump har just nu ett öppet ordkrig med den amerikanska detaljhandsjätten Wallmart om just detta.
I Europa är läget enklare: inflationen är låg och tillväxten svag, vilket öppnar för fortsatta räntesänkningar från både ECB och Riksbanken. I Kina är konsumtionen fortsatt svag, och ytterligare stimulanser från PBOC är att vänta.
”Sell in May and stay away” sägs det. Hur positionerar man sig inför det mer utmanande sommarhalvåret?
Efter den snabba återhämtningen från tullfallet är läget mer balanserat. Förväntningarna på både tillväxt och vinster justerades ned när osäkerheten var som störst – nu när den mildras något, finns potential för positiva överraskningar. Samtidigt lär det politiska nyhetsflödet fortsätta skapa volatilitet.
Vi ser dock begränsad risk för recession. Under andra halvåret bör vi se fallande räntor och en mer expansiv finanspolitik. Lägg därtill ett fortsatt investeringsbehov och successiva positiva effekter från AI, så ser vi goda förutsättningar inför hösten. Snarare än att sälja i maj, ser vi kommande osäkerhet som ett tillfälle att plocka kvalitetsbolag under svagare perioder. Vi säger hellre: Cherrypick in May.
Vilka investeringsmöjligheter tycker du sticker ut just nu – geografiskt eller sektormässigt?
Vi befinner oss i ett läge med låg global tillväxt och dämpad inflation – ett klimat som gynnar kvalitetsbolag med stabil och strukturell tillväxt, oberoende av konjunkturen. USA är fortsatt mest intressant i det här perspektivet, inte minst tack vare de stora tech-jättarna som leder den första vågen av AI-investeringar. Många av dem är tungt viktade i Nasdaq.
Även Asien erbjuder attraktiva möjligheter, särskilt via breda tech-ETF:er som är mer fördelaktigt värderade än sina amerikanska motsvarigheter. Kombinationen av strukturell tillväxt, lägre värderingar och ökat AI-fokus gör regionen intressant för långsiktiga investerare.
I Europa väntas gradvisa räntesänkningar och en mer expansiv finanspolitik gynna de cykliska sektorerna. Vi har gått ned till neutral i banksektorn, men många europeiska industribolag är fortfarande rimligt värderade – med god uppsida relativt tidigare nivåer.
Makro- och strategikommentarer ges ut av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder och prenumeranter. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår av detta nyhetsbrev är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Informationen är av allmän karaktär och inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
Viktig information
ABGSC AB har fastställda riktlinjer och rutiner för att undvika och hantera intressekonflikter mellan sig och sina kunder och mellan sina kunder. Ytterligare information om intressekonflikter, ansvarsbegränsning, distribution och upphovsrätt hittar du här.