Investeringar i finansiella instrument kan både öka och minska i värde och som investerare kan man förlora hela sitt investerade kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Som mottagare av våra sektorkommentarer är det viktigt att du själv fattar egna beslut om lämpligheten i att investera i de finansiella instrument som nämns i våra sektorkommentarer och du ansvar själv för de ekonomiska konsekvenserna av dina beslut och investeringar.
Efter några tuffa år för konsumenterna med hög inflation och stigande räntor ser trenden nu betydligt ljusare ut. Särskilt e-handelssektorn stärker sina marknadspositioner. Enligt Svensk Handels E-handelsindikator ökade omsättningen under 2024 med 11 procent jämfört med föregående år.
– Mycket talar för att den svenske konsumenten tar revansch i år. Inflationen har kommit ned, löneförhöjningar väntar i vår, och räntesänkningarna har ännu inte riktigt fått genomslag i plånboken. Samtidigt har konsumentsentimentet i Sverige återhämtat sig kraftigt och är nu tillbaka på pre-pandemiska nivåer, säger Benjamin Wahlstedt, analytiker på ABGSC.
I ett studiosamtal på ABG Private Banking beskriver Wahlstedt en bred återhämtning inom e-handeln, särskilt i Sverige. I Europa är läget mer utmanande, där det tidigare dragloket Tyskland fortsatt utvecklas trögt. Trenden är dock positiv även där. Historiskt sett tenderar investerarsentimentet att korrelera väl med konsumtionen, särskilt för kapitalintensiva produkter, enligt Wahlstedt.
Konsumentförtroendet återhämtar sig på marknaderna (SE/EU)

Källa: ABG Sundal Collier, Factset
E-handeln växte stadigt fram till pandemin men tog sedan rejäl fart när alla satt hemma och shoppade. Efter pandemin skedde en viss rekyl när konsumenterna återvände till sina favoritbutiker. Det senaste året har dock vinden vänt, och e-handeln växer nu åter snabbare än den traditionella handeln. Wahlstedt uppskattar att e-handelns andel av den totala handeln ligger kring 15 procent och menar att det finns många år av strukturell tillväxt kvar.
E-handeln växer åter snabbare än fysisk handel – medvind för e-handeln

Källa: ABG Sundal Collier, Statistics Sweden
E-handelsbolagen väntas växa sina vinster betydligt snabbare än traditionella handlare fram till 2026. Trots det värderas de båda segmenten till samma multiplar på börsen – en värderingsdiskrepans som skapar ett attraktivt investeringsläge i e-handelssektorn.
Starka marginaler och nya produkter lyfter Revolution Race
Ett bolag som växer väsentligt snabbare än sektorn och dessutom med högst marginaler är outdoorbolaget Revolution Race. DACH-länderna (Tyskland, Österrike och Schweiz) står för drygt hälften av omsättningen, och bolagets finansiella mål är att växa 20 procent per år med en rörelsemarginal på minst 20 procent.
– Revolution Race har de högsta marginalerna i hela sektorn. Det senaste året har de kanske inte levererat 20 procents tillväxt i absoluta tal, men relativt marknaden har de faktiskt gjort det. När marknaden nu vänder uppåt igen ser vi goda chanser att bolaget når sina tillväxtmål, säger Benjamin Wahlstedt, analytiker på ABGSC.
Bolaget har också visat att det kan lansera nya produkter framgångsrikt, något som bekräftades i den senaste kvartalsrapporten. Alpinsortimentet, som lanserades förra året, växte med över 200 procent under det senaste kvartalet. Faktum är att mer än hälften av den totala tillväxten drevs av de nya produkterna.
– Fortsatt produktbreddning i kombination med en återhämtande marknad ger bra fart på tillväxten i år. Värderingen är låg och får stöd av utdelningar och återköp, vilket återför cirka 6–9 procent per år till aktieägarna de närmaste åren – ovanligt högt för ett tillväxtbolag. Däremot tynger ägarbilden aktien, då de två största ägarna fortsätter att sälja av innehav, säger Wahlstedt.
Marknaden för optimistisk om Byggmax
Byggmax har haft ett par tuffa år i kölvattnet av byggboomen under pandemin men lyckades under fjärde kvartalet bryta en åtta kvartal lång period av negativ omsättningstillväxt. Trots detta har aktiemarknaden, enligt Benjamin Wahlstedt, sprungit iväg för mycket och för tidigt.
– Även om vi delar synen att makro- och operationella trender är positiva för Byggmax, anser vi att den nuvarande EV/EBITA-multipeln på 18x är för hög. Det blir särskilt tydligt i ljuset av alltför optimistiska konsensusestimat. De negativa estimatrevideringar vi sett det senaste året kan fortsätta, och vi tror inte att aktien kommer kunna stå emot, säger Wahlstedt.
Se hela ABG Private Bankings studiosamtal nedan med Benjamin Wahlstedt om utvecklingen i e-handelssektorn och hans köp- respektive säljcase i sektorn.
Revolution Race (Köp) – Utökad produktportfölj stärker tillväxten
- Växer 15–20 procentenheter snabbare än den underliggande marknaden
- Q2-rapporten bekräftade att nya produktkategorier genererar extra försäljning: +7 procentenheter i Q2
- När marknaderna vänder uppåt kommer prestationsgapet att driva på en stark EBIT-tillväxt. Vi räknar med 17–19 procent de kommande två åren
- Betydande kassaflödesavkastning möjliggörs av en skuldfri balansräkning, 6–9 procent för 2024/25p–2026/27p
- Vi rekommenderar Köp med riktkursen 70 SEK
Byggmax (Sälj) – Överskattad tillväxt, dyr värdering
- Den perfekta positionen är redan inprisad i våra estimat
- Konsensusprognoser innebär dubbelt så hög hävstång på den fasta kostnadsbasen som någonsin tidigare – vi ligger 10 procent under på EBITA 2025p
- Aktien har stigit 54 procent det senaste året, samtidigt som estimaten för 2025 har justerats ned med 12 procent
- Vi ser fortsatt nedsiderisk i konsensusestimaten och en hög värdering även baserat på 2027 års vinster
- Vi rekommenderar Sälj med riktkursen 36 SEK
Viktig information
Denna film är producerad av ABG Private Banking, en avdelning inom ABG Sundal Collier AB, som en service till ABG Private Bankings kunder. Eventuell information om finansiella instrument och/eller tjänster som framgår i denna film är inte avsedd att utgöra ett råd eller en rekommendation att agera på ett visst sätt. Innehållet ska inte heller betraktas som en investeringsanalys eller en investeringsrekommendation. Informationen är inte anpassad utifrån mottagarens individuella situation. Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk. Du ansvarar själv för risken med dina investeringar och måste således själv skaffa dig kännedom om instrumentens egenskaper och risker.
I filmen nämns följande finansiella instrument, som omfattas av redan publicerade investeringsrekommendationer:
Revolution Race investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 31 januari 2025 05:49. Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.
Byggmax investeringsrekommendation distribuerades till ABG Sundal Colliers kunder första gången 31 januari 2025 16:33 Rekommendation, historik och eventuella intressekonflikter hittar du här.
Jonas Elofsson äger aktier i Revolution Race.